top of page
Search

Muffins med äpple och kanel

Muf­fins fyll­da med svenskt äpp­le, kardemumma och kanel, en kom­bi­na­tion som ald­rig kan bli fel. Inte fullt lika söta som vanliga muffins, men fluffiga och saftiga och pas­sar till fika, mel­lan­mål eller dessert.


Dessa går att göra glutenfria om du använder glutenfria havregryn (mixa till ett mjöl) och byter ut dinkelmjölet mot mandelmjöl.

12 st


Ingredienser


3 ägg

¾ dl strösocker

2 dl siktat dinkelmjöl

1 ½ dl havremjöl

1 ½ tsk vaniljsocker alt 2 krm vaniljpulver

1 ½ tsk stött eller mald kardemumma

1 ½ tsk bakpulver 4 msk rapsolja

½ dl valfri mjölk


Fyllning

1 stort äpple

1 tsk mald kanel


12 muffinsformar


Gör så här

Värm ugnen till 220 grader (något lägre för varmluftsugn). Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Blanda alla torra ingredienser väl. Vänd ner dem försiktigt i äggsmeten tillsammans med oljan och mjölken. Rör om med lätt hand tills allt är ordentligt blandat (vispa inte, då kan det bli sega muffins). Skölj äpplet, riv den ena halvan på grova sidan av rivjärnet och rör ner det i smeten. Skär den andra halvan i tunna skivor, lägg dem i en liten skål och blanda med kanel. Ställ 12 muffinsformar på en plåt. Fördela smeten i formarna och stick ner äppelskivorna. Grädda muffinsen mitt i ugnen i ca 10-12 minuter tills de fått vacker färg och är genomgräddade. Låt svalna något på plåten.


Tips! För variation byt ut äpplet mot tex 2 dl hallon eller 12 jordgubbar + en smal stång rabarber eller 1 stort päron eller 2 dl blåbär

Näringsvärde per muffins

Energi 140 kcal | Fett 6,2 g, varav mättat 0,8 g | Kolhydrat 17 g | Fibrer 1 g | Protein 3,4 gComments


bottom of page