Search

Äppelpaj med hasselnötter och havre

Vår äppel­paj med krispigt täcke av hackade hasselnötter och havre över solmogna äpplen är svår att motstå. Mindre socker än i vanliga äppelpajer, snabb att laga och går enkelt att göra glutenfri.


6 port.

3 äpplen

1 tsk mald kanel

½ tsk mald kardemumma

1 msk strösocker


Smuldeg

1 dl hasselnötter

1 ½ dl havregryn

50 g smör

1 ½ msk neutral olja

3 msk flytande honung


Förslag på tillbehör

Vaniljsås, vispad grädde, vaniljkvarg eller glass


Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnsform (ca 22-25 cm i diameter) med lite rapsolja. Skiva äpplena tunt och lägg dem i formen. Blanda kanel, kardemumma och socker och häll blandningen över äpplena. Hacka hasselnötterna grovt. Smält smöret. Rör ihop alla ingredienser till smuldegen. Fördela smuldegen över äpplena och grädda pajen mitt i ugnen i ca 25 minuter, eller tills äpplena blivit mjuka och smuldegen har fått fin färg. Servera den nygräddade pajen med valfritt tillbehör eller som den är.

Äpplen kräver inte mycket mark för att odlas och är snälla för miljön. Framför allt om du väljer svenska äpplen, de kan vara dubbelt så klimatsmarta som importerade. Välj gärna de ekologiska varianterna, då främjar du den biologiska mångfalden och minskar användningen av kemiska bekämpningsmedel. Visste du att skalet på äpplena både innehåller fiber och rad bioaktiva ämnen som är bra för hälsan? När vi äter hela äpplet minimerar vi även svinnet - en extra klimatbonus!

Anpassa vid behov

Laktosfri: Smör är nästan laktosfritt, men använd laktosfritt smör om du är mycket känslig och laktosfri vispgrädde, vaniljsås eller glass om du vill ha ett tillbehör.

Mjölkfri/Vegansk: Byt smöret mot ett veganskt matfett. Använd vaniljsås, grädde eller glass gjord på havre, soja eller andra veganska alternativ om du vill ha ett tillbehör.

Glutenfri: Använd glutenfria havregryn.


Näringsvärde per portion utan tillbehör

Energi 267 kcal | Fett 17,7 g, varav mättat 5,4 g | Kolhydrat 23 g | Fibrer 3,9 g | Protein 2,3 g