Vi ändrar uttrycket “allt på ett bräde” till “allt på en plåt”. Att laga hela middagen på en plåt är snabbt, enkelt och gott. Med rotfrukter blir det även härligt hälsosamt. Skjuts in i ugnen!
4 port.
Ingredienser
1 färsk kyckling ca 1,3 kg
1 citron (ekologisk)
2 vitlöksklyftor
3 msk oliv- el rapsolja
1 msk soja
2 msk örtagårdskrydda
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
300 g morötter
300 g palsternacka
500 g sötpotatis (ca 2 st)
4 färska rosmarinkvistar (alt 4 tsk torkad rosmarin)
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj citronen och riv skalet fint. Skala och pressa vitlöken. Blanda ihop olivolja, soja, citronskal, vitlök, örtagårdskrydda, salt och peppar. Gnid in blandningen under skinnet och runt om kycklingen. Dela kycklingen på hälften och lägg den på en ugnsplåt. Ställ in i ugnen ca 25 minuter. Skölj/skrubba sötpotatisen, morötter och palsternacka och skär dem i bitar. Ta ut plåten och fördela rotfrukter och sötpotatis runt kycklingen. Skär citronen i skivor och lägg skivorna på rotfrukterna och sötpotatisen. Toppa med rosmarin. Ställ in plåten i ugnen ytterligare 30 min eller tills kycklingen är klar.
När skalet på citrusfrukter ska användas är det extra viktigt att välja ekologiskt. Variera gärna rotfrukter efter säsong och välj helst KRAV-märkt kyckling. Då blir det bäst för både klimatet och djurens välfärd.
Näringsvärde per bit
Energi 494 kcal | Fett 13,3 g, varav mättat 2,4 g | Kolhydrat 38,2 g | Fibrer 9 g | Protein 50,3 g
Comentarios