top of page
Search

Allt-på-en-plåt med sötpotatis och citrusrostade rotfrukter

Vi änd­rar uttryc­ket ​“allt på ett brä­de” till ​“allt på en plåt”. Att laga hela mid­da­gen på en plåt är snabbt, enkelt och gott. Med rot­fruk­ter blir det även här­ligt häl­so­samt. Skjuts in i ugnen!

4 port.


Ingredienser

1 färsk kyckling ca 1,3 kg

1 citron (ekologisk)

2 vitlöksklyftor

3 msk oliv- el rapsolja

1 msk soja

2 msk örtagårdskrydda

½ tsk salt

2 krm svartpeppar

300 g morötter

300 g palsternacka

500 g sötpotatis (ca 2 st)

4 färska rosmarinkvistar (alt 4 tsk torkad rosmarin)


Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Skölj citronen och riv skalet fint. Skala och pressa vitlöken. Blanda ihop olivolja, soja, citronskal, vitlök, örtagårdskrydda, salt och peppar. Gnid in blandningen under skinnet och runt om kycklingen. Dela kycklingen på hälften och lägg den på en ugnsplåt. Ställ in i ugnen ca 25 minuter. Skölj/skrubba sötpotatisen, morötter och palsternacka och skär dem i bitar. Ta ut plåten och fördela rotfrukter och sötpotatis runt kycklingen. Skär citronen i skivor och lägg skivorna på rotfrukterna och sötpotatisen. Toppa med rosmarin. Ställ in plåten i ugnen ytterligare 30 min eller tills kycklingen är klar.

När skalet på citrusfrukter ska användas är det extra viktigt att välja ekologiskt. Variera gärna rotfrukter efter säsong och välj helst KRAV-märkt kyckling. Då blir det bäst för både klimatet och djurens välfärd.

Näringsvärde per bit

Energi 494 kcal | Fett 13,3 g, varav mättat 2,4 g | Kolhydrat 38,2 g | Fibrer 9 g | Protein 50,3 g

Commentaires


bottom of page