Mexico är ingen blå zon men vi bryr oss inte om sånt. Huvudsaken är att det smakar gott och är lite mer hälsosamt. Våga nytt och byt ut köttfärsen mot näringsrika, klimatsmarta bönor och tomater. Servera till fredagsmyset och njut. Halva fiberbehovet för dagen får du på köpet.
4 portioner
Ingredienser
Salsa
150 g färsk mango eller fryst
1 gul paprika
1 röd paprika
1 liten rödlök
2 msk koriander (kan uteslutas)
saften av ½ lime
Bönröra
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 förp. kokta svarta bönor eller av valfri sort (ca 480 g, avrunnen vikt ca 290 g)
1 msk rapsolja
2 msk tacokrydda
400 g krossade tomater
Tillbehör
100 g sallad
4 tomater eller ca 12 st cocktailtomater
2 avokado
1½ dl grovriven ost (eller växtbaserat alternativ)
8 tacoskal eller tubs
4 st limeklyftor till servering
Gör så här
Salsa: Skala mangon och skär den i tärningar eller tina den om du använder fryst mango. Skär paprikorna i små bitar. Skala och hacka löken. Hacka koriandern och blanda ner allt i en skål. Pressa över limesaften och blanda om.
Bönröra: Skala och finhacka löken och vitlöken. Häll av bönorna och skölj dem i kallt vatten. Hetta upp en stekpanna med rapsolja och fräs lök och vitlök på medelvärme. Tillsätt bönor och tacokrydda. Fräs ihop någon minut och häll ner krossade tomater. Låt koka på svag värme 5 minuter.
Tillbehör: Skär tomater och sallad i mindre bitar. Dela avokadon, ta bort kärnan och gröp ur köttet. Skär det i mindre bitar.
Fyll tacoskalen med tillbehören, bönröran och salsan. Toppa gärna med lite koriander och servera med limeklyftor.
Odling av avokado och mango kan ha en ganska stor belastning på miljön så de bör vi inte äta så ofta. Köp gärna de KRAV- eller EU-ekologiska varianterna.
Med det amerikanska intåget på Okinawa efter andra världskriget utvecklades en ny typ av fast food som de yngre gärna äter - tacorice - bestående av ris, grönsaker, ostsås och en liten mängd köttfärs (30-50 g). De hälsosamma hundraåringarna skulle nog välja vår bönvariant alla dagar i veckan, de älskar baljväxter av olika slag.
Anpassa vid behov
Veganskt/Mjölkfritt: Använd vegansk riven ost
Glutenfritt: Många tacoskal är glutenfria, men dubbelkolla alltid på förpackningen
Näringsvärde per portion inklusive alla tillbehör:
Energi 554 kcal | Fett 28,6 g, varav mättat 6,1 g | Kolhydrat 50,3 g | Fibrer, g 13,4 | Protein 17,6 g
Comments