top of page
Search

Lättbakat bananbröd

Har bana­ner­na bli­vit bru­na? Per­fekt. Då kan du baka ett lite sött och härligt mät­tan­de bröd som pas­sar till både fru­kost, brunch och fika. Vi bakar det med havre och skippar det vita mjölet. Visste du att havregryn är 100% fullkorn? Inte undra på att vi älskar dem så mycket. Använder du ren havre blir brödet dessutom glutenfritt.


1 bröd, ca 16 skivor

3 mogna bananer

2 ägg

1½ dl vatten

6 dl havremjöl eller 7 dl havregryn som mixas till ett fint mjöl

2 tsk bakpulver

½ tsk kanel

2 msk flytande honung


Gör så här

Sätt ugnen på 165 grader. Klä en bakform på ca 1½-liter med ett bakplåtspapper. Mosa eller mixa två av bananerna och dela den tredje bananen på längden. Vispa eller mixa de mosade bananerna med ägg och vatten till en slät smet i en bunke. Blanda havremjöl, bakpulver och kanel. Häll ner mjölblandningen i banansmeten och tillsätt honung. Rör snabbt ihop till en smidig smet. Häll smeten i formen. Lägg den delade bananen på smeten och toppa gärna med lite kanel och havre. Grädda i mitten av ugnen 50-60 minuter. Kontrollera med en provsticka att brödet är klart, dvs att stickan inte är kladdig


Ju brunare bananer desto sötare är dem. Använder du väldigt bruna bananer kan du testa att dra ned mängden honung.

Visste du att vi äter i snitt drygt 100 bananer per person och år i Sverige idag? Lyckligtvis är nästan alla som säljs här ekologiska, men dubbelkolla gärna när du handlar. Ekologiska bananer har grönt ljus i WWFs Vegoguide, så de kan vi äta många av. De konventionellt odlade kan dock ha stor klimatpåverkan och även innehålla ohälsosamma bekämpningsmedel och ska därför undvikas.

Bananbrödet är laktos- och mjölkfritt


Anpassa för dig

Glutenfritt: Använd glutenfritt havremjöl eller gör ett glutenfritt havremjöl genom att mixa glutenfria havregryn till ett fint mjöl.


Näringsvärde per skiva

Energi 94 kcal | Fett 1,7 g, varav mättat 0,4 g | Kolhydrat 16,2 g | Fibrer 1,4 g | Protein 2,5 g


Comentarios


bottom of page