Budskapet i den senaste rapporten från FNs klimatpanel, IPCC, har nog inte undgått någon. Skrämmande läsning på så många sätt. Men kanske också en startpunkt för oss alla att göra det vi kan? Det är tydligt att varje liten insats har betydelse.
Våra matvanor och produktionen av livsmedel är några av de faktorer som påverkar klimatet mest. Dåliga matvanor är dessutom en av största hälsoriskfaktorerna i Sverige idag. Det positiva i allt detta är att forskning visar att den mat som är bra för klimatet även är bra för hälsan.
År 2050 beräknas jordens befolkning uppgå till omkring 10 miljarder invånare. För att förse alla med hållbar och hälsosam mat behöver vi mångdubbla vårt intag av fullkorn, baljväxter och nötter, nästan fördubbla vårt intag av grönsaker och frukt och samtidigt halvera vårt intag av rött kött och drastiskt minska vår sockerkonsumtion. Vi behöver helt enkelt äta mer som man länge gjort i världens blå zoner, där man lever länge med hälsan i behåll. Vill du också göra en insats för miljön och ta hand om din hälsa?
Healthy blue habits:
Lägg basen med grönsaker och mat rik på fullkorn Du blir mätt, håller blodsockret stabilt och gör tarmfloran glad. Ju fler och starkare färger, desto bättre.
Proteinskifta från animalier till baljväxter Låt en större andel av proteinet komma från baljväxter (bönor, ärtor och linser) istället för från animalier. Protein (fisk, fågel, ägg, kött, mejeriprodukter och baljväxter) är viktigt för bland annat muskeluppbyggnaden och immunförsvaret. I västvärlden är vi vana vid att att låta proteinet vara huvudnumret på tallriken men både för hälsan och miljön är det bra att se det animaliska som ett tillbehör istället.
Tänk lagom Måttfullhet är en av anledningarna till att den äldre befolkningen i de blå zonerna blir så gamla och har hälsan i behåll. De äter varken för mycket eller för lite, utan precis lagom för att hålla sig mätta, starka och pigga.
Släng inget ätbart Gör lunchlåda av gårdagens middag, frys in, väck trötta grönsaker till liv genom att lägga dem i kallt vatten några timmar, låt grötrester bli saftigt brödbak - här hittar du ett bra recept.
Referenser i urval:
IPCC Sixth Assessment Report
Global Burden of Disease Study, Lancet 2019;393:1958–72
Food in the Anthropocene: the EAT–Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems
Comments