En kram, en blomma, ett hårt paket. Det finns många sätt att visa kärlek på. Här är ett till: cheesecake med färska jordgubbar. Vägen till hjärtat går ju via magen. Vem kan du göra glad idag?

16 små bitar
Botten
60 g smör
2 ½ dl havremjöl
1 dl havregryn
2 msk flytande honung
Topping
200 g naturell färskost (t ex Philadelphia Original)
½ tsk vaniljpulver
¾ dl florsocker
finrivet skal av 1 citron (gärna ekologisk)
1 ½ msk pressad citronsaft från samma citron som ovan
18 färska jordgubbar (ca 250 g)
Gör så här
Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Blanda i övriga ingredienser och rör om tills det blir en deg. Klä en form (ca 18X24 cm) med bakplåtspapper. Tryck ut degen i en formens botten och grädda i ca 18 min tills botten fått lite färg. Låt den svalna helt. Topping: Tvätta och riv citronen fint. Blanda alla ingredienserna till toppingen och rör om till en slät smet. Bred fyllningen på den avsvalnade botten och dekorera med jordgubbar. Låt gärna kakan stå i kylskåpet en stund så att toppingen får stelna något. Skär i kakan i bitar med en vass kniv.
Tips! Variera gärna med andra bär som t ex hallon, blåbär, björnbär eller små bitar nektarin.
Använd gärna ekologiska ingredienser för hälsans och klimatets skull, framför allt citron eftersom själva skalet ingår i toppingen. Havre, som i den knapriga botten här, är ett hälsosamt fullkorn som med fördel odlas i Sverige och är mycket klimatsmart.
Anpassa vid behov
Laktosfri: Använd laktosfri färskost. Smör är nästan laktosfritt, men använd det laktosfria om du är känslig.
Mjölkfri/Vegansk: Byt smöret och färskosten mot veganska varianter.
Glutenfri: Använd glutenfritt havremjöl eller gör eget genom att mixa glutenfria havregryn till ett mjöl med t ex en mixerstav. Använd glutenfria havregryn.
Näringsvärde per bit
Energi 112 kcal | Fett 6,2 g, varav mättat 3,8 g | Kolhydrat 12,2 g | Fibrer 1 g | Protein 1,4 g