top of page
Search

Lättbakat danskt rågbröd

Fru­kost heter morgen­mad på dans­ka och lunch heter fro­kost. För­vir­rad? Ta en ski­va saf­tigt råg­bröd och tänk på hur trå­kigt det skul­le vara om allt var lika­dant och hur trev­ligt det är med skill­na­der. Hygge!

2 bröd


Ingredienser


2 dl havrekross

2½ dl vatten till grötkokningen


6 dl fingervarmt vatten (37 grader)

25 g jäst

1 påse surdeg råg (150 g) eller egengjord

½ msk salt

2 msk honung

6 dl grovt rågmjöl

7 dl vetemjöl special

2 dl solrosfrön

1 dl linfrön


Till formarna

Bakplåtspapper (enklast) eller ett par msk rapsolja


Gör så här

Koka upp havrekross och vatten. låt sjuda på svag värme under omrörning i ca 5 min. Låt svalna till rumstemperatur. Häll det fingervarma vattnet i en degbunke eller i en hushållsassistent. Rör ut jästen i degvätskan. Tillsätt “havrekrossgröten” och resten av ingredienserna och arbeta ihop väl i cirka fem minuter till en lös deg. Låt jäsa under plastfilm eller bakduk i ca en timme. Klä två två formar (som rymmer 1 1/2 liter) med bakplåtspapper eller smörj dem mycket väl med rapsolja. Fördela degen jämn i formarna (lättast med en stor skopa). Låt jäsa under bakduk i 1 timme.

Sätt ugnen på 200 grader (något lägre för varmluft). Grädda i mitten av ugnen i cirka 1 timme och 15 minuter. Mät gärna innertemperaturen med stektermometer, den ska vara 98° för grovt rågbröd. Låt svalna i cirka fem minuter. Stjälp upp bröden på galler. Svep in i handdukar och låt vila i minst tre timmar eller till nästa dag. De behöver “sätta sig” lite innan man börjar skära skivor. Tunna skivor blir godast.


Tips!

Variera gärna genom att tillsätta 1 msk brödkrydda i degen, mycket gott!

Bröd är generellt både klimatsmart, näringsrikt och hälsosamt. Framför allt om du bakar det själv utan tillsatser och med mycket fullkorn. En tunn skiva av detta ger nästan lika mycket protein som en deciliter mjölk, i tillägg till fullkorn som tarmfloran älskar och antioxidanter som immunförsvaret behöver.

I den blå zonen på Sardinen inkluderar man gärna Pistokku bread, ett flatbröd gjort på fullkornsmjöl, till måltiderna. Det mättar bra och gör måltiden ännu mer näringsrik.


Näringsvärde per skiva (24 skivor/bröd)

Energi 96 kcal | Fett 2,4 g, varav mättat 0,2 | Kolhydrat 14,2 g | Fibrer 2,8 g | Protein 2,9gComments


bottom of page