top of page
Search

Ett halvt kilo om dagen förlänger livet

Att äta grönsaker är roligt och kan varieras i det oändliga. Det fiffiga med grönsaker är att de ger mycket näring, men lite energi. Det innebär att du kan äta många av dem, utan att få i dig för mycket kalorier. Faktiskt äter vi för lite grönsaker, vilket inte är bra eftersom det ökar risken för ohälsa.


Våra förebilder i de blå zonerna äter massor av grönsaker (det blir många grönsaker på hundra år), så det är lätt att bli inspirerad. Där som här är grönsaker och frukt grunden för en hälsosam och hållbar kost. De är fulla av vitaminer, mineraler, fibrer och fytokemikalier som kroppen gillar.

Grönsaker och frukt minskar risken för bland annat fetma, hjärt-kärlsjukdomar och vissa typer av cancer.

Rekommendationen är därför att äta minst 500 gram per dag. Ett halvt kilo! Det kan låta mycket, men motsvarar faktiskt bara tre stora nävar med grönsaker och lite frukt. Du har säkert ätit mer än så många dagar, utan att det tog emot det minsta, inte sant? (Bara så att du vet: potatis ingår inte de 500 grammen, men är också näringsrikt.)

Ett halvt kilo grönsaker och frukt


Det kan vara tryggt med rutiner, men det kan också vara lite tråkigt att alltid lägga samma grönsaker på tallriken. Variera mera! Med tanke på hur många olika grönsaker det finns, så behöver man inte vara matematiker för att inse att finns nära nog oändliga kombinationer. Växla mellan olika grönsaker och ät gärna efter säsong, så är du snäll mot miljön (och plånboken).


Behöver du fler argument? Fibrerna i grönsaker håller igång magen och är prima bränsle till de goda tarmbakterierna. Dessutom gör de att du känner mätt längre och minskar sötsuget.


Tips för med grönt i magen

  • Fyll halva tallriken med grönsaker

  • Ät dem råa, kokta, ugnsrostade, stekta, grillade, osv. Genom att variera tillagningsmetod får du i dig så mycket näring som möjligt. (Läs mer om varför här)

  • Vårt bästa! Börja varje måltid med grönsaker i stora bitar. Då hinner du bli lite mätt innan du startar huvudmåltiden, äter lagom mycket och minskar risken för sötsug under dagen.

  • Ät gärna lite grönsaker till frukost, t ex några skivor tomat eller en skiva paprika på smörgåsen.

  • Byt potatis, pasta eller ris mot ugnsrostad blomkål, rotfrukter eller ris av blomkål eller broccoli.

  • Gör olika såser av grönsaker och baljväxter. Recept på tre goda såser hittar du här.

  • Ta en sväng förbi frysdisken. Grönsaker fryses allt som oftast direkt efter skörden och behåller på så vis mycket av sin näring.

  • Utmana dig själv och barnen. Testa en ny grönsak varje vecka. Det finns massor av goda sorter och varianter. Mot grönsaksavdelningen!
Comments


bottom of page