top of page
Search

Första steget till bättre hälsa är kanske inte vad du tror

Hur vi ser på oss själva och identifierar oss påverkar våra handlingar. Det är stark kraft som vi alla bär inom oss. Att leva mer hälsosamt börjar därför inte med att snöra på sig träningsskorna eller äta massor med grönsaker. Det första steget är att att börja identifiera dig med den du vill vara och fundera på varför det är viktigt för dig.

Kraften i våra tankar och hur vi talar till oss själva är ofta mycket större än vi tror. Att använda den i rätt riktning gör det enklare att lyckas med nya vanor.

Om du t ex vill må bättre och kanske gå ned i vikt, så försök att identifiera dig med en-sån-som-äter-hälsosamt istället för att fokusera på att gå ned ett visst antal kilo. Fundera på hur en sådan person tänker, känner och gör.


Nästa gång som du ska handla mat, försök att se dig som en-sån-som-lever-hälsosamt och påminn dig själv om varför det är viktigt för dig. För varje nyttigt livsmedel du stoppar i kundkorgen kommer du att stärka din nya identitet och självbild.


På samma sätt kan du tänka om du vill komma igång med din träning. Fundera på varför det är viktigt för dig. Vill du kanske bli starkare och få bättre kondition? Eller vill du känna dig piggare och sova bättre? Låt din drivkraft styra hur du vill börja identifiera dig. Vill du t ex börja springa regelbundet, är första steget att börja identifiera dig som en löpare eller en-sån-som-springer i stället för att fokusera på att kanske springa en mil.


Känn efter hur kroppen mår i stället för att lägga allt fokus på antalet kilometer du springer. För varje gång du kommer iväg på en löptur - även en kort liten runda - ökar sannolikheten att du upprepar handlingen och efter ett tag sitter den som en ny god vana.


Comments


bottom of page