top of page
Search

Fiskgryta med dillcrème

Vid denna tid på året, när solen oftast gömmer sig, kan du sprida värme med en smakrik fiskgryta med vacker färg av solgul saffran.

4 port.


Fiskgryta

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 röd chili eller knappt 1 krm chiliflakes

1 fänkål (ca 300 g)

2 morötter

1 zucchini (ca 350 g)

2 msk rapsolja att steka i

1 paket saffran (0,5 g)

400 g passerade tomater

2 msk tomatpuré

2 dl vitt matlagningsvin eller vin

1 dl vatten

2 msk koncentrerad skaldjursfond

500 g blandad fisk, t ex lax och torsk (beräknad på 300 g torsk och 200 g lax)

2 krm salt

1 krm svartpeppar

100 g sockerärtor

200 g skalade räkor

Dillcrème

2 dl matyoghurt

1 msk majonnäs

1 vitlöksklyfta

1 msk hackad dill

½ krm salt

1 krm svartpeppar


Förslag på topping (kan uteslutas)

4 msk havrekrisp

1 citron delad i 4 klyftor

Gör så här

Dillcrème: Lägg matyoghurt och majonnäs i en skål. Skala och riv ner vitlöken. Blanda ner dillen och smaka av med salt och peppar.

Fiskgryta: Skala och hacka löken och vitlöken. Kärna ur och hacka chilin. Ansa fänkålen och skär den i strimlor, ta bort den hårda stocken i mitten. Tvätta och skär morötterna och zucchini i mindre bitar. Hetta upp en kastrull och fräs allt i rapsolja tillsammans med saffran i några minuter. Tillsätt passerade tomater, vin, vatten och fond. Låt sjuda i ca 10 minuter. Skär fisken i mindre bitar och lägg den och sockerärtorna i grytan. Låt koka upp och sjud sedan i 5-10 minuter tills fisken är genomkokt. Tillsätt räkorna precis innan servering. Servera grytan med valfri topping och dillcrème.


Välj alltid fisk och skaldjur som är märkta med MSC, ASC eller KRAV.

Näringsvärde per portion (utan topping)

Energi 486 kcal | Fett 23,6 g, varav mättat 4,9 g | Kolhydrat 25,3 g | Fibrer 6,6 g | Protein 40,3 g



Comentarios


bottom of page