top of page
Search

Grön ärtsoppa med räktopping

En här­ligt grön ärt­sop­pa top­pad med räkor. Grö­na ärtor är riktiga små hälsopaket fyllda med bland annat fiber, protein och flavonoider (viktig antioxidant). Sop­pan pas­sar bra att äta både varm och kall, och är per­fekt att ser­ve­ra i små glas till för­rätt eller på en buffé. Komplettera den med tex fullkornsbröd eller varför inte havrepannkakor med färska bär om det är torsdag?


2 portioner


Ingredienser


Ärtsoppa

1 schalottenlök

½ röd chili (alt ½-1 krm chiliflakes)

½ msk rapsolja

4 dl vatten

300 g frysta gröna ärtor

1 msk lantbuljongpulver

½ lime

1 krm salt


Topping

½ röd paprika

½ röd chili

1 msk hackad koriander (kan uteslutas eller ersättas med t ex persilja)

100 g skalade räkor

½ lime


Förslag på tillbehör

Fullkornssmörgås


Gör så här


Ärtsoppa: Skala löken och hacka den och chilin i små bitar. Hetta upp en kastrull med lite rapsolja. Fräs löken tills den blir mjuk. Häll på vatten och lägg ner ärtorna och buljongtärningen i kastrullen. Koka upp och låt koka 3 minuter. Lägg ner chilin och mixa till en slät soppa. Pressa ner limesaften i soppan. Smaka av med salt och peppar.


Topping: Hacka chili och paprika och rör ihop dem med räkor och koriander i en skål. Pressa över limesaften och blanda om.


Häll soppan i skålar, lägg på topping och servera direkt.

Gröna ärtor är mycket klimatsmarta, de kräver lite mark för odling och de svenska är i toppklass. Tänk på att alltid välja fisk och skaldjur märkta med MSC, ASC eller KRAV. Läs mer i WWFs fiskguide, fiskguiden.wwf.se

Näringsvärde per portion (utan tillbehör)

Energi 186 kcal | Fett 4,3 g, varav mättat 0,4 | Kolhydrat 16,4 g | Fibrer 7,1 g | Protein 16,9 g


Comments


bottom of page