En härligt grön ärtsoppa toppad med räkor. Gröna ärtor är riktiga små hälsopaket fyllda med bland annat fiber, protein och flavonoider (viktig antioxidant). Soppan passar bra att äta både varm och kall, och är perfekt att servera i små glas till förrätt eller på en buffé. Komplettera den med tex fullkornsbröd eller varför inte havrepannkakor med färska bär om det är torsdag?
2 portioner
Ingredienser
Ärtsoppa
1 schalottenlök
½ röd chili (alt ½-1 krm chiliflakes)
½ msk rapsolja
4 dl vatten
300 g frysta gröna ärtor
1 msk lantbuljongpulver
½ lime
1 krm salt
Topping
½ röd paprika
½ röd chili
1 msk hackad koriander (kan uteslutas eller ersättas med t ex persilja)
100 g skalade räkor
½ lime
Förslag på tillbehör
Fullkornssmörgås
Gör så här
Ärtsoppa: Skala löken och hacka den och chilin i små bitar. Hetta upp en kastrull med lite rapsolja. Fräs löken tills den blir mjuk. Häll på vatten och lägg ner ärtorna och buljongtärningen i kastrullen. Koka upp och låt koka 3 minuter. Lägg ner chilin och mixa till en slät soppa. Pressa ner limesaften i soppan. Smaka av med salt och peppar.
Topping: Hacka chili och paprika och rör ihop dem med räkor och koriander i en skål. Pressa över limesaften och blanda om.
Häll soppan i skålar, lägg på topping och servera direkt.
Gröna ärtor är mycket klimatsmarta, de kräver lite mark för odling och de svenska är i toppklass. Tänk på att alltid välja fisk och skaldjur märkta med MSC, ASC eller KRAV. Läs mer i WWFs fiskguide, fiskguiden.wwf.se
Näringsvärde per portion (utan tillbehör)
Energi 186 kcal | Fett 4,3 g, varav mättat 0,4 | Kolhydrat 16,4 g | Fibrer 7,1 g | Protein 16,9 g
Comments