top of page
Search

Gröna plättar med melon- & jordgubbssallad

Tänk hälsosamt blått och gör en lättare måltid med gröna plät­tar av ärtor och broc­co­li. Tänk sedan på ett annat sätt att äta röda jord­gub­bar: i en sal­lad med melon och feta­ost. Lite myn­tas­ås på top­pen blir per­fekt, tän­ka sig.

4 portioner


Myntasås

2 dl matyoghurt

2 msk hackad mynta

rivet skal av ½ citron

2 tsk pressad citronsaft

2 krm salt

2 krm svartpeppar


Melon- och jordgubbssallad

400 g vattenmelon

500 g jordgubbar

65 g blandad grönsallad

1 msk olivolja

1 tsk balsamvinäger

svartpeppar

150 g fetaost


Gröna plättar

2 dl frysta gröna ärtor, tinade

200 g fryst broccoli, tinad

1 gul lök

1 ägg

½ dl vetemjöl

knappt 1 tsk salt

2 krm svartpeppar

2 msk pressad citronsaft

ca 4 msk rapsolja att steka i


Gör så här


Myntasås

Blanda alla ingredienser i en skål och ställ den i kylen.


Melon- & jordgubbssallad

Skär bort skalet på vattenmelonen och skär fruktköttet i kuber. Snoppa jordgubbarna och skär dem i tunna klyftor. Lägg salladen på ett fat och varva med melon och jordgubbar. Ringla över olja och vinäger. Smaka av med svartpeppar. Smula över fetaosten.


Gröna plättar

Skala löken och hacka den i små bitar. Stek lätt i stekpanna med lite rapsolja tills de får lite färg. Mixa ärtor och broccoli i en matberedare eller med en mixerstav. Blanda alla ingredienser till plättarna i en bunke. Hetta upp en plättlagg med rapsolja. Klicka ner knappt ½ dl av röran till varje plätt och stek några minuter på varje sida, på medelvärme, tills de är genomstekta. Om du inte har någon plättlagg går det lika bra med en vanlig stekpanna. Servera plättarna med melon- & jordgubbssalladen och myntasåsen.

Välj gärna melon och fetaost som är KRAV-märkt eller EU-ekologisk och svenska jordgubbar, de är bäst för både kroppen och planeten. Gröna ärtor är mycket klimatsmarta, de kräver inte mycket mark för att odlas och de svenska är av toppklass!

Anpassa vid behov

Laktosfria: Byt matyoghurten mot en laktosfri turkisk yoghurt. Äkta fetaost innehåller mycket lite laktos, men är du känslig finns även laktosfri fetaost.

Mjölkfria: Byt matyoghurten mot en vegansk fraiche-produkt, t ex baserad på havre. Byt fetaosten mot en vegansk ost.


Näringsvärde per portion

Energi kcal 498| Fett 31,9 g, varav mättat 10,2 | Kolhydrat 33,1 g | Fibrer 7,7 g | Protein 16,6 g

bottom of page