Tänk hälsosamt blått och gör en lättare måltid med gröna plättar av ärtor och broccoli. Tänk sedan på ett annat sätt att äta röda jordgubbar: i en sallad med melon och fetaost. Lite myntasås på toppen blir perfekt, tänka sig.

4 portioner
Myntasås
2 dl matyoghurt
2 msk hackad mynta
rivet skal av ½ citron
2 tsk pressad citronsaft
2 krm salt
2 krm svartpeppar
Melon- och jordgubbssallad
400 g vattenmelon
500 g jordgubbar
65 g blandad grönsallad
1 msk olivolja
1 tsk balsamvinäger
svartpeppar
150 g fetaost
Gröna plättar
2 dl frysta gröna ärtor, tinade
200 g fryst broccoli, tinad
1 gul lök
1 ägg
½ dl vetemjöl
knappt 1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 msk pressad citronsaft
ca 4 msk rapsolja att steka i
Gör så här
Myntasås
Blanda alla ingredienser i en skål och ställ den i kylen.
Melon- & jordgubbssallad
Skär bort skalet på vattenmelonen och skär fruktköttet i kuber. Snoppa jordgubbarna och skär dem i tunna klyftor. Lägg salladen på ett fat och varva med melon och jordgubbar. Ringla över olja och vinäger. Smaka av med svartpeppar. Smula över fetaosten.
Gröna plättar
Skala löken och hacka den i små bitar. Stek lätt i stekpanna med lite rapsolja tills de får lite färg. Mixa ärtor och broccoli i en matberedare eller med en mixerstav. Blanda alla ingredienser till plättarna i en bunke. Hetta upp en plättlagg med rapsolja. Klicka ner knappt ½ dl av röran till varje plätt och stek några minuter på varje sida, på medelvärme, tills de är genomstekta. Om du inte har någon plättlagg går det lika bra med en vanlig stekpanna. Servera plättarna med melon- & jordgubbssalladen och myntasåsen.
Välj gärna melon och fetaost som är KRAV-märkt eller EU-ekologisk och svenska jordgubbar, de är bäst för både kroppen och planeten. Gröna ärtor är mycket klimatsmarta, de kräver inte mycket mark för att odlas och de svenska är av toppklass!
Anpassa vid behov
Laktosfria: Byt matyoghurten mot en laktosfri turkisk yoghurt. Äkta fetaost innehåller mycket lite laktos, men är du känslig finns även laktosfri fetaost.
Mjölkfria: Byt matyoghurten mot en vegansk fraiche-produkt, t ex baserad på havre. Byt fetaosten mot en vegansk ost.
Näringsvärde per portion
Energi kcal 498| Fett 31,9 g, varav mättat 10,2 | Kolhydrat 33,1 g | Fibrer 7,7 g | Protein 16,6 g