top of page
Search

Sallad med grönkål och apelsindressing

Ingen brydde sig om den förrän den började kallas kale. Nu är det kale överallt. Utom här. Vi säger grönkål, gör en sallad med matgryn och apelsin och sätter den mitt på julbordet.

4 port.


Ingredienser


2 dl valfria matgryn (t ex mathavre, matvete, kvarngryn, bulgur fullkorn eller couscous fullkorn)

½ msk lantbuljongpulver

75 g repad grönkål

½ dl grovt hackade valnötter

200 g brysselkål

1 vitlöksklyfta

1 rödlök

2 apelsiner

½ dl granatäpplekärnor

2 tsk rapsolja


Apelsindressing

1 apelsin (rivet skal och 2 msk saft, gärna ekologisk apelsin)

2 msk rapsolja

2 tsk vitvinsvinäger

1 krm salt

1 krm svartpeppar


Gör så här

Koka matgrynen enligt anvisningar på förpackningen tillsammans med buljongpulvret. Apelsindressing: Riv skalet på apelsinen och pressa ut 2 msk saft. Blanda ihop med övriga ingredienser till dressingen i en skål.

Skär grönkålen i mindre bitar. Lägg den i en skål och häll över halva mängden av dressingen. Massera in dressingen ordentligt i kålen. Hacka valnötterna i grova bitar. Om du vill kan du även rosta dem lätt i en varm panna några minuter. Ansa brysselkålen, skär bort roten och dela den i fyra delar. Skala vitlöken och rödlöken och skär dem i tunna skivor. Hetta upp en stekpanna med lite rapsolja och fräs brysselkål, vitlök och rödlök tills de mjuknar. Skär bort skalet från apelsinen med en vass kniv, se till att även det vita går bort. Skär ut skinnfria klyftor. Dela granatäpplet på hälften och gröp ur kärnorna.

Lägg i allt i skålen tillsammans med grönkålen, häll på resten av dressingen och blanda om. Strö valnötterna över salladen.

Grönkål finns i olika varianter och kan bli mellan 10-150 cm höga. De trivs bra på våra svenska fält, även efter både frost och snö har täckt marken. Den är näringsrik och mycket klimatsmart. Väljer du den ekologiska så vet du att den är odlad utan kemiska bekämpingsmedel och slår ett slag för den biologiska mångfalden.

Anpassa vid behov

Glutenfritt: Använd quinoa som matgryn


Näringsvärde per portion

Energi 368 kcal | Fett 15 g, varav mättat 1,6 g | Kolhydrat 43,1 g | Fibrer 10,3 g | Protein 9,8 g


bottom of page