Festlig rätt med massor av protein som bidrar till musklernas uppbyggnad och immunförsvaret. Perfekt, då kan du röra dig mer! Viktiga Omega-3, C‑vitamin och fiber får du på köpet.
4 portioner
Ingredienser
Bönkräm (ca 2 dl)
2 dl stora kokta vita bönor (140 g avrunnen vikt)
1 msk pressad citronsaft
¼ dl rapsolja
½ dl hackad dill
2 krm salt
en nypa svartpeppar
Fruktig grynsallad
1½ dl valfria matgryn (t ex mathavre, matvete, kvarngryn, bulgur fullkorn eller couscous fullkorn)
2 dl (ca 150 g) tärnad mango (färsk eller fryst)
½ gurka
100 g sockerärtor
1 liten lime
1 msk hackad koriander eller persilja
1 krm chiliflakes
1 nypa flingsalt
Fiskspett
grillpinnar
1 liten zucchini
1 rödlök
1 röd paprika
300 g laxfilé
300 g vit fiskfilé
2 msk pressad citron
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
Gör så här
Lägg grillpinnarna i blöt minst en timme.
Bönkräm: Skölj av bönorna och lägg dem i en mixer, eller i en skål om du använder en mixerstav. Tillsätt citronsaft, rapsolja, dill, salt och peppar och mixa till en krämig röra.
Grynsallad: Koka matgrynen enligt anvisning på förpackningen. Skölj gurka, sockerärtor och lime. Skär gurkan och mangon i tärningar, sockerärtorna i strimlor, riv limeskalet fint och pressa ur saften. Blanda allt i en skål tillsammans med koriander och matgrynen.
Krydda med salt och chiliflakes.
Fiskspett: Skär zucchinin i skivor ca 2 cm och halvera dem. Skala löken. Dela och kärna ur paprikan och skär dem i lika stora skivor som zucchinin. Skär fisken i jämnstora bitar och pressa över citronsaft. Krydda med salt och peppar. Trä grönsaker och fisk på grillspetten.
Lägg spetten på grillen eller i en ugnssäker form och stek mitt i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter. Servera dem direkt med bönkrämen och grynsalladen.
Bönor, liksom de flesta matgryn, paprika och zucchini har låg klimatpåverkan, men välj helst KRAV eller EU-ekologiska så vet du att de odlats nära och utan bekämpningsmedel. Mango kan ha hög påverkan på vatten- och markresurser så ät den inte för ofta och välj helst den ekologiska. För hållbara val av sjömat, välj alltid fisk och skaldjur som är märkta med MSC, ASC eller KRAV. Läs gärna mer i fiskguiden.wwf.se
Anpassa vid behov
Glutenfri: Använd quinoa eller glutenfri couscous eller bulgur
Näringsvärde per portion
Energi 478 kcal | Fett 18 g, varav mättat 2,1 g | Kolhydrat 37,7 g | Fibrer 8,6 g | Protein 37 g
Comments