Gör som våra förebilder i de blå zonerna - ät i regnbågens färger och umgås med vänner och bekanta. Bjud på BBQ-kväll med vår veganska grillbricka. Skulle någon knorra går det utmärkt att lägga till fisk eller kyckling.
4 portioner
Ingredienser
Dressing
½ dl raps- eller olivolja
½ dl färska örter
1 liten skalad vitlöksklyfta
1 krm salt
1 krm svartpeppar
Grillbricka
1 ½ dl valfria matgryn (t ex mathavre, matvete, kvarngryn, bulgur fullkorn eller couscous fullkorn)
6 färskpotatisar
1 aubergine
1 tsk salt
1 zucchini
4 morötter
2 rödlök
1 fänkål
12 champinjoner
200 g gröna bönor
2 citroner
Tillbehör
Gör så här
Dressing
Blanda alla ingredienserna till dressingen i en skål.
Grillbricka
Koka matgrynen enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna. Skär aubergine och zucchini i skivor på längden. Lägg aubergine på en tallrik och strö över salt. Låt dra ca 30 minuter. Skrubba och koka potatisen ca 20 minuter tills den mjuknar. Skala morötter och dela dem på längden. Ansa fänkålen och skiva den på längden. Skala rödlöken. Tvätta champinjonerna. Skölj och snoppa bönorna. Halvera citronerna. Lägg allt på grillen. Grilltiden varierar något för de olika ingredienserna, lägg de som klara först på ett ställe på grillen med lägre värme.
Servering
Lägg upp alla grönsaker på ett fat, pressa över citronen och ringla över dressingen. Servera med matgrynen och grillsås/såser.
Potatis och grönsaker är klimatsmarta om du väljer dem från Sverige eller EU och helst de ekologiska. En portion motsvarar nästan hela (!) dagsbehovet av fibrer. Magen kommer älska dig.
Anpassa vid behov
Glutenfritt: Använd quinoa eller glutenfri couscous eller bulgur
Näringsvärde per portion inkl grillsåserna
Energi 594 kcal | Fett 26,6 g, varav mättat 2,8 | Kolhydrat 64,5 g | Fibrer 22,8 g | Protein 14,7 g
コメント