Fisk är nyttigt, matgryn är fiberrikt, pepparrot har sting och rätten är både snabb- och lättlagad. Behöver vi säga mer?

4 portioner
Ingredienser
2 dl valfria matgryn (t ex mathavre, matvete, kvarngryn, bulgur fullkorn eller couscous fullkorn)
1 fänkål
2 gulbetor
100 g färsk grönkål
1 knippe dill
2 msk rostade sesamfrön
500 g varmrökt lax
Senapsdressing
⅓ dl rapsolja
⅓ dl vatten
⅓ dl vit balsamvinäger
1-2 tsk dijonsenap
Pepparrotskräm
2 dl matyoghurt
2 msk riven pepparrot
1 krm salt
1 krm svartpeppar
Gör så här
Senapsdressing: Mixa alla ingredienserna till dressingen med en stavmixer.
Grynsallad: Tillaga matgrynen enligt anvisningar på förpackningen. Ansa fänkålen och hyvla den tunt med mandolin eller osthyvel. Skölj betorna och hyvla dem tunt. Skär grönkålen i mindre bitar. Hacka dillen. ”Massera” grönkålen med lite av dressingen. Blanda ihop matgryn, fänkål, betor, grönkål och dill. Ringla över en del av dressingen och blanda om. Servera eventuellt resten till. Rosta sesamfröna kort i en het stekpannan utan att de bränns.
Pepparrotskräm: Blanda ihop alla ingredienser i en skål.
Servering: Skär bitar av den varmrökta laxen. Lägg dem ovanpå salladen. Toppa med rostade sesamfrön och servera pepparrotskrämen till.
Tänk på att alltid välja fisk och skaldjur märkta med MSC, ASC eller KRAV för mer hållbara val av sjömat. Läs mer i fiskguiden.se Rotfrukter, som gulbetor, de flesta matgryn och grönkål är mycket klimatsmarta grödor som inte kräver mycket mark att odla. Väljer du dessutom de svenska blir det extra bra.
Anpassa för dig
Laktosfri: Byt ut matyoghurt mot t ex laktosfri turkisk yoghurt
Mjölkfri: Byt ut matyoghurt mot t ex havrebaserad fraiche
Glutenfri: Använd quinoa eller glutenfri couscous eller bulgur
Näringsvärde per portion
Energi 611kcal | Fett 33,7 g varav mättat 6,2 g | Kolhydrat 34,9 g | Fibrer 8,4 g | Protein 38,2 g
Comments