Vad får man om man blandar klassisk svensk gröt med matfilosofi från de blå zonerna? Svar: en mustig, värmande frukost, full av näring, inte dyr men ändå lyxig med äpple och nötter. Visste du att gröt på havre har ätits sen urminnes tider? Till och med de gamla nordiska gudarna förstod dess förträfflighet. Från Sången om Harbard i Eddan kan vi läsa “Tor sade: För mig över sundet och frukost jag dig giver; matsäck har jag på ryggen, mat ej bättre finnes. Jag åt i ro, förrn jag reste hemifrån, sill och havregröt, hungrig jag ej än är.”
2 portioner

Ingredienser
½ äpple (den andra halvan till servering)
4 ½ dl vatten
2 dl havregryn
1 krm salt
Till servering
½ äpple
2 msk hackade hasselnötter
2 krm kanel
2 dl valfri mjölk (beräknad på mellanmjölk)
Gör så här
Skölj äpplet och dela det på hälften. Hacka den ena halvan i bitar och riv den andra halvan grovt. Häll ner vatten i en kastrull. Tillsätt havregryn, salt och äppelbitar. Låt koka i ca 3-5 minuter. Lägg upp gröten i skålar med rivet äpple, hackade hasselnötter, kanel och servera med valfri mjölk.
Havre är både bra för hälsan och planeten och växer bra i vårt nordiska klimat. Det är ett näringsrikt fullkorn som de flesta magar mår bra av. Det är inte många som vet men havregryn är 100% fullkorn.
Anpassa vid behov
Laktosfri: Använd laktosfri mjölk
Mjölkfri/Vegansk: Byt mjölken mot t ex havredryck
Glutenfri: Använd glutenfria havregryn
Näringsvärde per portion
Energi 272 kcal | Fett 10,3 g, varav mättat 1,8 g | Kolhydrat 33,9 g | Fibrer 5,6 g | Protein 8,2 g