top of page
Search

Havregrynsgröt med äpple och hasselnötter

Vad får man om man blan­dar en klas­sisk gröt med mat­fi­lo­so­fi från de blå zonerna? Svar: en mus­tig, vär­man­de fru­kost, full av näring men samtidigt lite lyxig tack vare äpplena och nötterna.


2 portioner

Ingredienser


½ äpple (den andra halvan till servering)

4 ½ dl vatten

2 dl havregryn

1 krm salt


Till servering


½ äpple

2 msk hackade hasselnötter

2 krm kanel

2 dl valfri mjölk (beräknad på mellanmjölk)Gör så här

Skölj äpplet och dela det på hälften. Hacka den ena halvan i bitar och riv den andra halvan grovt. Häll ner vatten i en kastrull. Tillsätt havregryn, salt och äppelbitar. Låt koka i ca 3-5 minuter. Lägg upp gröten i skålar med rivet äpple, hackade hasselnötter, kanel och servera med valfri mjölk.

Havre är både bra för hälsan och planeten och växer bra i vårt nordiska klimat. Det är ett näringsrikt fullkorn som de flesta magar mår bra av. Det är inte många som vet men havregryn är 100% fullkorn.

Visste du att gröt på havre har ätits sen urminnes tider? Till och med de gamla nordiska gudarna förstod dess förträfflighet. Från Sången om Harbard i Eddan kan vi läsa “Tor sade: För mig över sundet och frukost jag dig giver; matsäck har jag på ryggen, mat ej bättre finnes. Jag åt i ro, förrn jag reste hemifrån, sill och havregröt, hungrig jag ej än är.”


Anpassa vid behov

Laktosfri: Använd laktosfri mjölk

Mjölkfri/Vegansk: Byt mjölken mot t ex havredryck

Glutenfri: Använd glutenfria havregryn


Näringsvärde per portion

Energi 272 kcal | Fett 10,3 g, varav mättat 1,8 g | Kolhydrat 33,9 g | Fibrer 5,6 g | Protein 8,2 g


Comments


bottom of page