Vad får man om man blandar en klassisk gröt med matfilosofi från de blå zonerna? Svar: en mustig, värmande frukost, full av näring men samtidigt lite lyxig tack vare äpplena och nötterna.
2 portioner
Ingredienser
½ äpple (den andra halvan till servering)
4 ½ dl vatten
2 dl havregryn
1 krm salt
Till servering
½ äpple
2 msk hackade hasselnötter
2 krm kanel
2 dl valfri mjölk (beräknad på mellanmjölk)
Gör så här
Skölj äpplet och dela det på hälften. Hacka den ena halvan i bitar och riv den andra halvan grovt. Häll ner vatten i en kastrull. Tillsätt havregryn, salt och äppelbitar. Låt koka i ca 3-5 minuter. Lägg upp gröten i skålar med rivet äpple, hackade hasselnötter, kanel och servera med valfri mjölk.
Havre är både bra för hälsan och planeten och växer bra i vårt nordiska klimat. Det är ett näringsrikt fullkorn som de flesta magar mår bra av. Det är inte många som vet men havregryn är 100% fullkorn.
Visste du att gröt på havre har ätits sen urminnes tider? Till och med de gamla nordiska gudarna förstod dess förträfflighet. Från Sången om Harbard i Eddan kan vi läsa “Tor sade: För mig över sundet och frukost jag dig giver; matsäck har jag på ryggen, mat ej bättre finnes. Jag åt i ro, förrn jag reste hemifrån, sill och havregröt, hungrig jag ej än är.”
Anpassa vid behov
Laktosfri: Använd laktosfri mjölk
Mjölkfri/Vegansk: Byt mjölken mot t ex havredryck
Glutenfri: Använd glutenfria havregryn
Näringsvärde per portion
Energi 272 kcal | Fett 10,3 g, varav mättat 1,8 g | Kolhydrat 33,9 g | Fibrer 5,6 g | Protein 8,2 g
Comments