Snabb- och lättlagad soppa med bland annat lykopen (antioxidant) från melon. Den svalkar gott varma sommardagar och piggar upp när himlen är grå. Komplettera gärna soppan med en matig smörgås. Soppan är utmärkt att servera som en förrätt eller i små glas på buffébordet.

4 portioner
Soppa
1 kg vattenmelon
1 röd paprika
½ gurka
1 rödlök
2 krm sambal oelek
1 msk lantbuljongpulver
2 tsk honung
2 dl vatten
½ tsk salt
Topping
½ finhackad gurka
1 dl finhackad vattenmelon
Förslag på tillbehör
2 msk fullkornskrisp (recept >)
Fullkornsbröd med t ex ost
Gör så här
Soppa
Skär melon, paprika och gurka i bitar. Skala löken och skär den i grövre bitar. Lägg alla ingredienser (utom ca 1 dl av den hackade melonen som blir topping) i en mixer eller använd en mixerstav och mixa till en soppa. Smaka av med salt. Späd ev med mer vatten. Ställ kallt till servering.
Servering
Häll upp soppan i glas eller skålar och toppa med finhackade grönsaker och krisp. Servera tillsammans med en smörgås.
Välj gärna melon, paprika, gurka och rödlök som är KRAV-märkta eller EU-ekologiska och svenska när det går, det gillar både kroppen och planeten.
Näringsvärde per portion, utan tillbehör
Energi 120 kcal | Fett 0,1 g, varav mättat 0 g | Kolhydrat 25,8 g | Fibrer 2 g | Protein 2,7 g