Vi slår ett slag för proteinskiftet och låter kikärtor möta rödbetor och toppar med en syrlig limesås. Näringsrikt, klimatsmart och väldigt gott.
4 portioner
Rödbetsspagetti
500 g rödbetor el färdigköpt rödbetsspagetti
65 g ruccola
1 msk raps- eller olivolja
1 krm salt
1 krm svartpeppar
½ dl solroskärnor
25 g parmesanost
Limeyoghurt
1 dl matyogurt
skal och saft från ½ lime (helst ekologisk)
1 liten vitlöksklyfta
⅓ tsk honung
1 krm salt
Kikärtsbiffar
1 fp (380 g) kikärtor (230 g avrunnen vikt)
3 msk spad från kikärtorna
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
½ dl hackad persilja
2 msk potatismjöl
2 tsk lantbuljongpulver
1 krm salt
1 krm svartpeppar
2 tsk raps- eller olivolja
Gör så här
Rödbetsspagetti: Riv parmesanost grovt. Skala rödbetorna. Svarva dem med en grönsakssvarv eller skiva dem tunt med en mandolin. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull. Lägg i rödbetorna och låt dem koka i ca 2-3 minuter tills de mjuknat lite, men fortfarande är spänstiga. Häll av vattnet och lägg dem i en skål. Häll över olja, salt och peppar och rör om. Blanda ner ruccola, strö över solroskärnor och parmesan.
Limeyoghurt: Lägg matyoghurt i en skål. Skölj limen, riv skalet och pressa ur saften i yoghurten. Skala vitlöken och pressa ner i skålen. Blanda ner honung och salt.
Kikärtsbiffar: Skala löken och skär den i bitar. Häll över ca 3 msk spad från kikärtorna i ett glas. Häll av kikärtorna och skölj dem i kallt vatten. Lägg alla ingredienser, inklusive kikärtsspadet, i en matberedare och mixa snabbt ihop till en grov och kladdig smet. Den ska inte vara för finfördelad. Du kan också lägga alla ingredienser i en skål och använda en stavmixer. Låt stå och svälla i 5 minuter. Hetta upp en stekpanna med rapsolja. Klicka ner ca 1 msk i stekpannan, platta ut dem och stek på medelvärme 2-3 minuter på varje sida, eller tills de är genomstekta.
Både rödbetor och kikärtor är resurssmarta och har mycket låg klimatpåverkan. Denna rätt har endast en klimatpåverkan på 0,4 kg koldioxidekvivalenter, att jämföra med genomsnittsmåltiden i Sverige på 2 kg koldioxidekvivalenter (WWFs Matkalkylator). Dessutom använder vi spadet av kikärtorna istället för ägg för att binda ihop biffarna. 3 msk spad motsvarar ungefär ett normalstort ägg.
Anpassa vid behov
Laktosfria: Byt matyoghurt mot t ex laktosfri turkisk yoghurt
Mjölkfria/veganska: Byt till en vegansk ost och matyoghurten mot t ex havrebaserad fraiche
Näringsvärde per portion
Energi 657 kcal | Fett 31,1 g, varav mättat 7,3 g | Kolhydrat 62,7 g | Fibrer 17,4 g | Protein 23,2 g
Comments