Vi byter ris mot nordiska matgryn och vips blir julgröten lite mer klimatsmart. Koka upp och in i ugnen där gröten får sköta sig själv, medan vi julpysslar och slipper diska brända kastruller. Efter en timme ställer vi fram skivade clementiner, björnbär, kanel och mjölk och ropar “Dags att vakna, julgröten är klar!” 🎅
4 port.
Ingredienser
2 dl havreris
4 dl vatten
½ tsk salt
6 dl valfri mjölk
½ krm vaniljpulver
2 små kanelstänger
Serveringsförslag
2 clementiner
1 dl björnbär eller andra bär
kanel
Valfri mjölk
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg havreriset i ett durkslag och skölj av det under rinnande vatten tills vattnet inte är grumligt längre. Koka upp havreriset med vattnet och saltet i en kastrull och låt det sedan småkoka på medelstark värme i ca 10 minuter. Rör gärna någon gång under tiden. Häll havreriset i ett durkslag igen och skölj det med kallt vatten tills det inte är grumligt längre. Häll havreriset i en normalstor ugnsform (tex en gratängform). Häll på mjölken, vaniljpulvret och kanelstängerna. Rör om så att allt blandar sig ordentligt. Ställ in formen i mitten av ugnen och låt gröten småsjuda i ca en timme. Ta ut formen ur ugnen och låt den stå ca 5 minuter. Skala under tiden clementinerna och skär dem i skivor. Ta försiktigt bort det översta hårda lagret eller rör ner det i gröten om du tycker att det är gott (om man sätter ett ugnssäkert lock över ugnsformen bildas det inte ett hårt lager). Rör om och servera gröten varm tillsammans med clementiner, björnbär, kanel och mjölk.
Genom att byta det vita grötriset mot havreris får vi både en hälsosammare och mer klimatsmart julgröt. Ris kan vara en ganska resurskrävande gröda som vi behöver importera, samtidigt som vi har fantastisk havre i Sverige som både är närings- och fiberrikt.
Anpassa vid behov
Laktosfri: Använd laktosfri
Mjölkfri/Vegansk: Byt mjölken mot mjölkfri dryck, tex havrebaserad
Näringsvärde per portion utan tillbehör (beräknat på mellanmjölk 1,5%)
Energi 214 kcal | Fett 4,7 g, varav mättat 1,9g | Kolhydrat 30g | Fibrer 3 g | Protein 10,6 g
Comments