Att umgås med de man tycker om är en viktig del av att leva blått. Bjud dem på en smakfull och lättlagad gryta med svamp, kyckling och timjan. Att den innehåller massor av protein är en hälsosam bonus.
4 portioner
Ingredienser
Ugnsrostade grönsaker
300 g morötter
200 palsternacka
1 röd lök
1 msk rapsolja
Salt och svartpeppar efter smak
2 dl valfria matgryn (tex mathavre, matvete, kvarngryn, bulgur fullkorn eller couscous fullkorn)
Kycklinggryta
600 g kycklingbröstfilé
1 gul lök
100 g svamp som t ex champinjoner, kantareller
2 msk rapsolja att steka i
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
1 ½ dl vispgrädde
2 dl vatten
2 msk koncentrerad kycklingfond
1 msk japansk soja
1 msk torkad timjan
1 citron (helst ekologisk)
1 dl lingon (färska eller frysta)
1 msk hackad färsk timjan
Tillbehör
100 g blandad grönsallad
Gör så här
Sätt ugnen på 220 grader.
Koka matgrynen enligt anvisning på förpackningen.
Ugnsrostade grönsaker: Skala löken, tvätta morötter och palsternacka och skär dem alla i grova bitar. Lägg lök och rotfrukter i en ugnsform. Ringla över rapsolja, strö över salt och peppar och blanda om. Ställ in i ugnen ca 25 minuter. Rör om någon gång under tiden.
Kycklinggryta: Riv skalet på citronen. Dela kycklingfiléerna i mindre bitar. Skala och hacka löken. Ansa svampen och skär den i skivor/bitar. Stek svamp och lök i rapsolja i en gryta tills de mjuknar och fått lite färg. Tillsätt kycklingen och bryn den runt om tills den fått lite färg. Strö över salt och peppar. Tillsätt grädde, vatten, kycklingfond, soja, timjan och citronskal. Låt koka på svag värme i ca 10 min tills kycklingen är genomstekt. Blanda ner lingon och toppa med färsk timjan
Lägg upp matgrynen och rotfrukterna på ett fat och blanda om. Servera med kycklinggrytan och grönsallad.
Välj kyckling och mejeriprodukter från Sverige och gärna KRAV-märkta. Variera gärna de ugnsrostade grönsakerna efter säsong. Fryst broccoli och blomkål är också goda alternativ. Har du några trötta grönsaker i kylen så skär bort det dåliga och ugnsrosta dem tillsammans med de andra.
Anpassa för dig
Laktosfri: Använd laktosfri vispgrädde
Mjölkfri: Byt vispgrädden till en mjölkfri variant, t ex havrebaserad
Glutenfri: Byt ut matgrynen mot quinoa eller ris, potatis eller glutenfri pasta.
Näringsvärde per portion
Energi 646 kcal | Fett 29,8 g, varav mättat 11,7 g | Kolhydrat 45,3 g | Fibrer 9,9 g | Protein 44,3 g
Comments