Listan med ingredienser är lång som en önskelista. Men vårt lättbakade vörtbröd är också en härlig julklapp eller varför inte en gå bort-present till glöggminglet 🎁
2 limpor à 20 skivor
1 dl torkade aprikoser + 2 msk vatten
1 dl valnötter
6 dl rågsikt
2 dl havrekross
4 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 påse vörtmix (ca 75 g)
1 dl solroskärnor
1 dl hela linfrön
1 dl russin
1 liter filmjölk
Bakplåtspapper till brödformarna alt. olja och havrekross
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Klipp aprikoserna i mindre bitar och blötlägg dem i 2 matskedar vatten ca 5 minuter. Hacka valnötterna lätt. Häll rågsikt i en bunke, blanda i havrekross, bikarbonat, salt och vörtmix. Häll av vattnet från aprikoserna. Blanda ihop samtliga ingredienser och rör om väl så att allting blandar sig ordentligt. Lägg bakplåtspapper i 2 brödformar (à ca 1,2- 1,5 liter). Du kan också smörja formarna med olja och havrekross. Fördela smeten jämnt i formarna. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 65 minuter eller tills de känns torra. Stjälp upp bröden ur formarna och låt svalna på bakgaller.
Tips! Det går även utmärkt att baka bröden utan vörtkrydda. Ett snabbt och hälsosamt bröd till helgfrukosten kanske?
Visste du att solroskärnor blir gröna av bikarbonat? Det är vackert och helt ofarligt. Välj gärna KRAV-märkta eller EU-ekologiska ingredienser så långt det går, de är bäst för klimatet och blir många gånger godare.
Anpassa vid behov
Laktosfritt: Använd laktosfri filmjölk Mjölkfritt/Veganskt: Använd något veganskt alternativ till filmjölk eller yoghurt naturell
Näringsvärde per skiva
Energi 82 kcal | Fett 3,2 g, varav mättat 0,7g | Kolhydrat 8,9 g | Fibrer 3,4 g | Protein 2,6g
Comments