top of page
Search

Lax med krispig grönkålssallad & limesås

Bra fet­ter från lax­en, fiber och vita­mi­ner från grönkå­len och natur­lig söt­ma från apel­si­nen. Fif­figt, kanske du tänker. Hälsosamt som i de blå zonerna, säger vi.

2 port.


2 bitar laxfilé à 125 g utan skinn

1 krm salt

1 krm svartpeppar

1 tsk rapsolja


Grönkålssallad

1 dl valfria matgryn (t ex mathavre, matvete, kvarngryn, bulgur fullkorn eller couscous fullkorn)

75 g sockerärtor

75 g grönkål

1 apelsin

½ granatäpple (eller frysta granatäppelkärnor)

1 msk raps- eller olivolja

1 krm salt

1 krm peppar


Limesås

1 dl matyoghurt

rivet skal och saft av 1 lime

salt och peppar vid behov


Gör så här

Koka matgrynen enligt anvisningar på förpackningen. Skölj sockerärtorna och dela dem i strimlor. Skölj grönkålen och grovstrimla den. Massera grönkål och sockerärtor med olivolja, salt och peppar. Pressa ur saften från apelsinen. Dela granatäpplet och gröp ur kärnorna. Lägg matgrynen i en skål och blanda ner sockerärtor, apelsinsaft, grönkål och granatäpple. Blanda ihop alla ingredienser till limesåsen i en skål. Krydda laxen med salt och vitpeppar och stek den 2-3 minuter på medelvärme på båda sidor, tills den är genomstekt. Lägg grönkålssalladen på tallrikar, toppa med lax och limesås.

Den klimatsmarta grönkålen, även kallad kruskål eller bladkål, trivs mycket bra i vårt nordiska klimat och kan till och med skördas vintertid. Välj i första hand den svenska då den kan ha lägre klimatpåverkan än kål från andra länder. Tänk på att alltid välja fisk och skaldjur märkta med MSC, ASC eller KRAV för mer hållbara val av sjömat. Läs mer om lax i WWFs fiskguide: fiskguiden.se

Anpassa vid behov

Laktosfritt: Byt matyoghurt mot t ex laktosfri eller laktosfri turkisk yoghurt

Mjölkfritt: Byt matyoghurt mot en vegansk fraiche-produkt, t ex havrebaserad

Veganskt: Använd quinoa eller glutenfri couscous eller bulgur som matgryn

Näringsvärde per bit

Energi 559 kcal | Fett 29,9 g, varav mättat 6,7 g | Kolhydrat 35,8 g | Fibrer 7,8 g | Protein 33,2 g


bottom of page