Tänk nytt. Tänk rött, gult och grönt. Tänk på att göra biffar av linser och sallad med smakrika matgryn. Och de är lätta att laga, fulla av protein och snygga att se på, tänka sig.
4 port.

Ajvarsås
2 dl matyoghurt
½ dl ajvar relish
1 krm salt
1 krm svartpeppar
Linsbiffar
1 förpackning (380 g) röda linser (avrunnen vikt 230 g)*
2 morötter
½ dl solroskärnor
1 gul lök
½ dl hackad persilja
½ dl havremjöl
1 ägg
1 tsk lantbuljongpulver
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 msk rapsolja
Spenatsallad
1½ dl valfria matgryn (tex mathavre, matvete, kvarngryn, bulgur fullkorn eller couscous fullkorn)
120 g spenat
250 g cocktailtomater
2 msk rapsolja
2 msk vitvinsvinäger
2 msk vatten
1 krm salt
1 krm svartpeppar
Gör så här
Ajvarsås: Blanda alla ingredienser till såsen i en skål.
Spenatsallad: Koka matgrynen enligt anvisningar på förpackningen. Skölj spenaten och lägg den i en skål. Blanda ihop rapsolja, vinäger, vatten, salt och peppar. Häll dressingen över spenaten och blanda om.
Linsbiffar: Häll av vattnet från linserna och skölj dem i kallt vatten. Skala morötter och lök och riv dem fint. Mixa solroskärnor och linser grovt i en matmixer eller med en mixerstav. Blanda ihop alla ingredienser i en bunke och låt stå 5 minuter. Forma till ca 8 biffar och stek på medelvärme i rapsolja 4-5 minuter på varje sida. Servera linsbiffarna med ajvarsås och spenatsallad.
Om vi alla börjar äta mer vegetariskt och låter baljväxter som linser ge oss gott protein, fibrer och en rad andra nyttigheter gör vi inte bara hälsan en tjänst, planeten kommer också må så mycket bättre. Heja proteinskiftet!
Rätten är vegetarisk
Anpassa för dig
Laktosfri: Byt ut matyoghurt mot tex laktosfri turkisk yoghurt.
Mjölkfri: Byt matyoghurten mot en vegansk fraiche-produkt
Glutenfri: Använd quinoa som matgryn. Quinoa är inte fullkorn, men ett fiberrikt och bra alternativ
Näringsvärde per portion
Energi 442 kcal | Fett 21,9 g, varav mättat 4,3 g | Kolhydrat 41,2 g | Fibrer 10,2 g | Protein 15,3 g
コメント