Grillost eller eldost är den officiella svenska varianten av halloumi. Ner med den och de andra färgglada ingredienserna i pannan och vips har du en härligt vegetarisk vardagsmiddag.
4 port.
Ingredienser
2 dl valfria matgryn (t ex mathavre, matvete, kvarngryn, bulgur fullkorn el couscous fullkorn)
200 g grillost eller eldost
2 tsk raps- el olivolja
300 g rödkål
½ purjolök
5 msk pesto
100 g kokta kikärtor (t ex konserverade på tetra eller i burk)
250 g cocktailtomater eller liknande
Salt och peppar efter smak
Gör så här
Tillaga matgrynen enligt anvisningar på förpackningen.
Skär osten i bitar och stek den i lite olja tills den får lite färg. Lägg över på en tallrik. Dela tomaterna. Ansa rödkål och purjolök och strimla dem fint. Hetta upp en stekpannan igen med lite olja och fräs rödkål och purjolök tills de mjuknar. Tillsätt pesto och kikärtor. Rör ner osten, tomater och matgrynen. Servera rätten ljummen.
Eldost, stekost eller grillost är olika varianter av halloumi. Halloumi är varumärkesskyddad och får bara göras på mjölk från Cypern. Det har dock visat sig att användningen av antibiotika, i produktionen av ost, ligger 35 gånger högre där än i Sverige och är högst inom Europa. I Sverige är regelverken är mycket strängare och därför är det bättre att välja svensk eldost, stekost eller grillost. Allra bäst blir det om den är KRAV-märkt eller EU-ekologisk.
Anpassa vid behov
Laktosfri: Eld- grill eller stekost innehåller mycket små mängder laktos, men om du är känslig så använd de laktosfria varianterna
Mjölkfri/Vegansk: Byt osten mot en vegansk ost
Glutenfri: Använd quinoa eller glutenfri couscous eller bulgur
Näringsvärde per portion
Energi 492 kcal | Fett 26,6 g, varav mättat 10,1 g | Kolhydrat 37,2 g | Fibrer 9,6 g | Protein 21,9 g
Comments