top of page
Search

Ljummen sallad med grillost, rödkål & pesto

Grillost eller eld­ost är den offi­ci­el­la svens­ka vari­an­ten av hallou­mi. Ner med den och de and­ra färgglada ingre­di­en­ser­na i pannan och vips har du en här­ligt vege­ta­risk vardagsmiddag.

4 port.


Ingredienser

2 dl valfria matgryn (t ex mathavre, matvete, kvarngryn, bulgur fullkorn el couscous fullkorn)

200 g grillost eller eldost

2 tsk raps- el olivolja

300 g rödkål

½ purjolök

5 msk pesto

100 g kokta kikärtor (t ex konserverade på tetra eller i burk)

250 g cocktailtomater eller liknande

Salt och peppar efter smak


Gör så här

Tillaga matgrynen enligt anvisningar på förpackningen.

Skär osten i bitar och stek den i lite olja tills den får lite färg. Lägg över på en tallrik. Dela tomaterna. Ansa rödkål och purjolök och strimla dem fint. Hetta upp en stekpannan igen med lite olja och fräs rödkål och purjolök tills de mjuknar. Tillsätt pesto och kikärtor. Rör ner osten, tomater och matgrynen. Servera rätten ljummen.


Eld­ost, stekost eller grillost är olika varianter av hal­lou­mi. Halloumi är varumärkesskyddad och får bara göras på mjölk från Cypern. Det har dock visat sig att användningen av antibiotika, i produktionen av ost, ligger 35 gånger högre där än i Sverige och är högst inom Europa. I Sverige är regelverken är mycket strängare och därför är det bättre att välja svensk eldost, stekost eller grillost. Allra bäst blir det om den är KRAV-märkt eller EU-ekologisk.

Anpassa vid behov

Laktosfri: Eld- grill eller stekost innehåller mycket små mängder laktos, men om du är känslig så använd de laktosfria varianterna

Mjölkfri/Vegansk: Byt osten mot en vegansk ost

Glutenfri: Använd quinoa eller glutenfri couscous eller bulgur


Näringsvärde per portion

Energi 492 kcal | Fett 26,6 g, varav mättat 10,1 g | Kolhydrat 37,2 g | Fibrer 9,6 g | Protein 21,9 g


Comments


bottom of page