top of page
Search

Miniblomkålspizzor med grönkål

Glu­ten­fria mini­piz­zor med blom­kål är rika på C‑vitamin som bland annat mins­kar trött­het och bidrar till immun­för­sva­ret. Bra att veta om du behö­ver något att pra­ta om på glög­gen eller jul­bor­det. ​”Otro­ligt, berät­ta mer!”


14 minipizzor


Ingredienser


Botten 500 g färsk blomkål eller färdigrivet blomkålsris 3 ägg 150 g riven Västerbottenost

½ tsk salt


Topping

2 röda lökar

100 g färsk grönkål (bladspenat går också bra)

2 tsk olivolja (rapsolja går också bra)

Peppar efter smak

2 små eller ett stort päron

7 färska fikon

150 g fetaost


Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader.

Botten: Mixa blomkålen till ett fint ris i en matberedare. Blanda blomkålen med ägg, Västerbottenost och salt. Klicka ut smeten till 14 små pizzor (ca ½ dl smet/pizza) och platta till dem lite. Grädda dem mitt i ugnen ca 15 minuter, eller tills de fått fin färg. Gör toppingen under tiden.

Topping: Skala löken och skär den i tunna skivor. Skölj grönkålen och dela den i små bitar. Lägg lök och grönkål i en skål, häll på olja och peppar och massera in oljan. Skär päronet i tunna skivor, och dela fikonen i mindre bitar. Smula fetaost över pizzorna och lägg på grönkål och lök. Toppa varje pizza med päronskivor och fikonbitar. Ställ in pizzorna i ugnen och grädda ytterligare ca 10 minuter. Lossa dem försiktigt från bakplåtspappret med en tunn stekspade och servera.


Tips! Pizzabottnarna går bra att frysa in så passa på att göra många på en gång. Tina, toppa och grädda 10-15 min nästa gång.

Blomkål är en riktigt klimatsmart gröda som inte kräver mycket mark för odling och som gärna växer i Sverige. Variera gärna med de lila, gula och gröna varianterna! Välj helst den KRAV-märkta fetaost, den är bäst för miljön.

Anpassa vid behov

Laktosfria: Äkta fetaost innehåller lite laktos, men är du känslig finns även laktosfri fetaost. Västerbottenosten är i stort sett laktosfri.

Receptet är glutenfritt och vegetariskt.


Näringsvärde per minipizza

Energi 135 kcal | Fett 8,1 g, varav mättat 4,3 g | Kolhydrat 7,3 g | Fibrer 2,3 g | Protein 7,4 g


Receptet på snittarna med laxrör och rödbetshummus hittar du här >>


Коментарі


bottom of page