Tycker du eller barnen att det är långtråkigt om det regnar på sommaren? Gör glass med sötma från solmogna päron. Det tar lite tid (sysselsättning!), men när solen tittar fram och frysen är full är det värt besväret.
4 port.
Ingredienser
1 vaniljstång
1 bit färsk ingefära ca 2 cm
½ lime (gärna ekologisk)
4 dl vatten
1 kanelstång
2 krm kardemummakärnor
4 mogna päron, gärna Conference
Gör så här
Dela vaniljstången på längden. Skala ingefäran och skär i mindre bitar. Skölj limen och riv den fint. Blanda alla ingredienser utom päronen i en kastrull. Låt lagen koka upp och sedan sjuda i ca 10-15 minuter. Skala päronen, dela dem i fyra klyftor och ta bort kärnhuset. Låt päronen sjuda i lagen tills de är mjuka, ca 10-15 minuter. Låt päronen svalna i lagen och ställ sedan in dem i kylen i ca 1 vecka. Mixa päron och lag till en slät konsistens. Häll ner i glassformar och ställ in i frysen.
Päron kräver inte mycket mark för odling och är klimatsmarta, framför allt om du väljer de svenska. Det finns över 100 olika sorter så prova runt och hitta din favorit! Om du köper importerade päron så välj i möjligaste mån de ekologiska varianterna, användningen av bekämpningsmedel kan annars vara relativt hög.
Näringsvärde per portion
Energi 75 kcal | Fett 0 g, varav mättat 0 g | Kolhydrat 16 g | Fibrer 3,8 g | Protein 0,4 g
Comments