top of page
Search

Primörpaj

Våren bety­der knop­pan­de bus­kar, spi­ran­de käns­lor och (förhoppningsvis!) värme. Den bety­der ock­så lång­hel­ger, kläm­da­gar och mas­sor av chan­ser att umgås med nära och kära. Vår grönsakspaj pas­sar per­fekt på buffébordet. Här samsas sparris eller broccoli (ät efter säsong!) med spenat, purjolök och saftiga tomater. Använd de grönsaker du har hemma och variera gärna med olika ostsorter.

6 portioner eller ca 8 bitar till buffé


Pajdeg

2 dl grahamsmjöl

2 dl vetemjöl

½ tsk salt

4 msk kallt vatten

1 dl rapsolja


Fyllning

200 g färsk sparris om den är i säsong, annars ca 300 g fryst eller färsk broccoli

1 purjolök (ca 200 g)

65 g spenat

1 msk rapsolja

2 tomater

3 ägg

2 dl valfri mjölk

2 krm salt

1 krm svartpeppar

2 tsk torkad timjan

150 g fetaost


Förslag på tillbehör

Grönsallad med vinägrettdressing och fullkornskrisp (recept >)


Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda mjöl och salt i en matberedare eller skål. Tillsätt vatten och olja och mixa snabbt ihop degen. Kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Låt den vila i kylen medan du gör fyllningen.

Skölj sparrisen, skala bort det yttersta lagret om det är tjocka stänger och skär bort de sista 2 cm på stjälkarna. Dela sparrisen på hälften och spara topparna. Koka sparrisen i 2 minuter. Om du använder broccoli istället för sparris så dela större buketter till mindre, de behöver inte förkokas. Ansa purjolöken och skär den i strimlor. Hetta upp en stekpanna med rapsolja och fräs purjolök och spenat. Skär tomaterna i skivor. Fyll pajskalet med purjolök, spenat, sparris (ej topparna)eller broccoli och tomater.

Vispa ihop ägg, mjölk, timjan, salt och peppar och häll över pajen. Lägg på sparristopparna. Smula över fetaosten. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter, eller tills den har fått fin färg och är genomgräddad. Låt den “sätta sig” lite innan servering (ca 10 min).


Tips! Var klimatsmart och använd ostskalkar istället för fetaosten. Även en liten bit blåmögelost kan vara gott i pajen.

Satsa på KRAV eller EU-ekologiska grönsaker och allra helst svenska. Passa på att laga rätter med sparris när de är i säsong i Sverige, då är de som allra godast och bäst för klimatet. När den inte är i säsong så byt ut den mot någon grönsak, här föreslår vi broccoli, men även t ex fryst blomkål, zucchini eller grönkål blir gott. Välj gärna svenska ägg och KRAV-märkt fetaost, de är bäst för miljön.

Anpassa vid behov

Laktosfri: Använd laktosfri mjölk. Äkta fetaost innehåller liten mängd laktos, men välj den laktosfria om du är känslig

Mjölkfri: Använd vegansk mjölk, t ex havrebaserad och byt ut fetaosten mot vegansk ost

Glutenfri: Byt grahamsmjölet mot glutenfritt havremjöl och vetemjölet mot glutenfri mjölmix eller bovetemjöl


Näringsvärde per normalportion, utan tillbehör (beräknad på mellanmjölk

Energi 436 kcal | Fett 26,9 g, varav mättat 6,1 g | Kolhydrat 31,4g | Fibrer 5,3 g | Protein 15 g

bottom of page