top of page
Search

Plommonpaj

Syrligt möter sött och toppas med ett frasigt havretäcke. Ett perfekt sätt att njuta plommon och björnbär när hösten smyger sig på. Pajen kan bakas i små portionsformar eller i en vanlig pajform och går utmärkt att frysa in. Den går också utmärkt att göra gluten- och mjölkfri, eller vegansk.


6 portioner

Smuldeg

2 dl havremjöl

2 msk strösocker

50 g smör, rumsvarmt


Fyllning

600 g plommon

1 ½ msk strösocker

½ tsk malen kardemumma

½ tsk vaniljpulver


Förslag på tillbehör

En klick vispad grädde, vaniljglass eller vaniljsås.

Björnbär


Gör så här

Sätt ugnen på 225°. Blanda alla ingredienser till smuldegen till en grynig massa, för hand eller med en elvisp. Dela och kärna ur plommonen och skär dem i tunna klyftor. Blanda ihop socker, kardemumma och vaniljpulver i en kopp. Smörj ugnsfasta portionsformar eller en vanlig pajform med lite smör eller rapsolja. Fördela plommonen i formarna/formen och strö över socker-kardemumma-vaniljpulver-blandningen. Strö slutligen över smuldegen. Grädda pajerna/pajen i mitten av ugnen i ca 20 min eller tills de/den fått fin färg och är genomgräddad. Servera tillsammans med valfritt tillbehör.


Svenska plommon och björnbär är i säsong i slutet av sommaren till tidig höst. Plommon är klimatsmarta och kräver inte mycket mark för att odlas. De som finns butik kommer ofta från södra Europa där användningen av bekämpningsmedel kan vara hög. Välj därför i första hand de ekologiska varianterna, de är odlade utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Havre är både klimatsmart och hälsosamt. Visste du att havremjöl och havregryn är 100% fullkorn?

Anpassa vid behov:

Laktosfri: Smör är nästan laktosfritt, men använd laktosfritt smör om du är mycket känslig. Använd laktosfria varianter som tillbehören.

Mjölkfri/vegansk: Använd ett mjölkfritt/veganskt margarin istället för smör och välj mjölkfria/veganska varianter av tillbehören.

Glutenfri: Använd glutenfritt havremjöl eller gör eget genom att mixa glutenfria havregryn till ett mjöl med t ex en mixerstav.


Näringsvärde per portion, utan tillbehör

Energi 188 kcal | Fett 7,8 g, varav mättat 4,7 g | Kolhydrat 26,2 g | Fibrer 2,8 g | Protein 1,8 g

bottom of page