Vi blandar sparris och rädisor med matgryn och får en härlig sallad full av C‑vitamin, protein, fibrer, antioxidanter och en massa andra nyttigheter. Men vad händer när våren över? undrar du. Inga problem, variera bara med säsongens grönsaker.
4 portioner
Ingredienser
2 dl valfria matgryn (t ex mathavre, matvete, kvarngryn, bulgur fullkorn eller couscous fullkorn)
200 g grön sparris
150 g romanesco (broccoli går också bra)
1 knippa rädisor (ca 300 g)
2 dl tärnad melon t ex Cantaloupe
65 g mangold
4 msk olivolja (eller rapsolja)
2 tsk vitvinsvinäger
1 krm salt
1 krm svartpeppar
150 g fetaost
2 msk klippt gräslök
Förslag på tillbehör
Fullkornsbröd med hummus
Gör så här
Koka matgrynen enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna. Skölj sparrisen, skala bort det yttersta lagret om det är tjocka stänger och skär bort de sista 2 cm på stjälkarna. Lägg sparrisen i kokande vatten och koka dem i 2-4 minuter beroende på hur tjocka de är. Låt de svalna och dela i mindre bitar. Bryt romanescon i små buketter. Skölj rädisorna och skiva dem tunt. Ta bort kärnor och skal från melonen och skär i bitar. Skölj mangolden.
Lägg upp matgrynen i en skål eller på ett fat. Blanda ner sparris, romanesco, rädisor, mangold och melontärningar. Ringla över olja och vinäger. Strö på salt och peppar. Blanda om. Smula över fetosten och toppa med gräslök.
Matgryn är klimatsmarta och väljer du melon och grönsaker som är KRAV-märkta eller EU-ekologiska (och svenska när det går) mår både kroppen och planeten bra. Välj gärna den KRAV-märkta fetaosten, den är bäst för miljön.
Anpassa vid behov
Laktosfri: Äkta fetaost innehåller mycket lite laktos, men är du känslig så välj laktosfri fetaost.
Mjölkfri/Vegansk: Byt ut fetaosten till en vegansk ost.
Glutenfri: Använd quinoa eller glutenfri couscous eller bulgur som matgryn. Välj ett glutenfritt bröd till.
Näringsvärde per portion, utan tillbehör
Energi 425 kcal | Fett 24,8 g, varav mättat 8 g | Kolhydrat 32,4 g | Fibrer 6,5 g | Protein 15,3 g
Comments