top of page
Search

Rabarberpaj med jordgubbar och smultäcke

Jord­gub­bar och rabar­ber kan inte bli annat än en lyc­kad smak­kom­bi­na­tion. Här i en här­lig sommar­paj som både är söt, syr­lig och knaprig.


6 portioner


Ingredienser


250 g rabarber (ca 3 st normalstora rabarberstänger)

500 g jordgubbar

2 ½ dl havregryn

½ dl solroskärnor

1 ½ tsk mald kardemumma

½ tsk vaniljpulver

4 msk mild, flytande honung

3 msk neutral rapsolja

25 g smör (rumstempererat)


Topping

3 msk mandelflarn (kan uteslutas)


Förslag på tillbehör

Vaniljsås, vaniljkvarg eller vaniljglass


Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader (175 grader för varmluftsugn).

Ansa rabarbern och jordgubbarna och skär dem i mindre bitar. Smörj en ugnsform med lite rapsolja och lägg i rabarber och jordgubbar. Blanda alla övriga ingredienser till en smulig deg och fördela den över jordgubbar och rabarber. Toppa med mandelflarn.

Grädda pajen mitt i ugnen i 15-20 minuter, tills den fått fin färg. Servera med valfritt tillbehör.

Passa på att äta svenska jordgubbar och rabarber när de är i säsong, de är de bästa. Frys gärna in lite extra till vintern om du har plats i frysen. Mandel kan ha hög påverkan på vatten- och markresurser så ät dem inte för ofta och välj helst de ekologiska.

Anpassa vid behov

Laktosfri: Smör är nästan laktosfritt, men är du mycket känslig så välj det laktosfria smöret. Använd laktosfria varianter av tillbehören.

Mjölkfri/Vegansk: Använd ett mjölkfritt/veganskt margarin istället för smör och välj mjölkfria/veganska varianter av tillbehören.

Glutenfri: Använd glutenfria havregryn


Näringsvärde per portion, utan tillbehör

Energi 268 kcal | Fett 13,9 g, varav mättat 3,1 g | Kolhydrat 30,2 g | Fibrer 3,8 g | Protein 3,2 g

Comments


bottom of page