Vi gjorde en lista med massor av gott – rabarber, kyckling, primörer – och innan vi visste ordet av hade vi ett smaskigt recept. Järn, C‑vitamin, protein och fiber får du på köpet.
4 portioner
Ingredienser

600 g kycklinglårfilé
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 rabarberstänger, ca 150 gram
½ dl vispgrädde
2 dl vatten
2 msk koncentrerad kycklingfond
1 tsk sambal oelek
1 vitlöksklyfta
Klippt gräslök
Primörsallad
2 dl valfria matgryn (t ex mathavre, matvete, kvarngryn, bulgur fullkorn eller couscous fullkorn)
200 g kålrabbi
12 rädisor
150 g sockerärtor
4 msk raps- eller olivolja
3 msk vitvinsvinäger
3 msk vatten
1 krm salt
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Rabarberkyckling: Hetta upp en stekpanna med rapsolja. Strö över salt och peppar på kycklingen och bryn den på båda sidor. Ansa och skär rabarbern i mindre bitar. Lägg kycklingen och rabarbern i en ugnssäker form. Vispa ihop grädde, vatten, kycklingfond, sambal oelek och pressa i vitlöken. Häll blandningen över kycklingen och rabarbern. Ställ in formen mitt i ugnen 20 minuter. Dekorera gärna med klippt gräslök.
Primörsallad: Koka matgrynen enligt anvisning på förpackningen. Skala kålrabbin och skär den i tunna skivor, gärna med en mandolin. Skölj rädisorna och sockerärtorna. Skär rädisorna i tunna skivor och sockerärtorna i strimlor. Lägg allt i en skål och blanda ner olja, vinäger, vatten och salt.
Servera primörsalladen till den varma rabarberkycklingen.
Välj gärna svensk, KRAV-märkt kyckling, den är bäst för miljön och djurens välfärd. Primörsalladen blir riktigt klimatsmart om du väljer KRAV eller EU-ekologiska sockerärtor och bäst om de kommer från Sverige.
Anpassa vid behov
Laktosfri: Använd laktosfri grädde
Mjölkfri: Använd vegansk grädde, t ex havrebaserad
Glutenfri: Använd quinoa eller glutenfri couscous eller bulgur. Ris eller glutenfri pasta går också bra.
Näringsvärde per portion
Energi 562 kcal | Fett 29,3 g, varav mättat 6,6 g | Kolhydrat 33,4 g | Fibrer 6,5 g | Protein 37,8 g