top of page
Search

Soppa med rostad pumpa

Vis­sa för­knip­par hal­lo­ween med skräck­film, and­ra med trick or tre­at. Själ­va tän­ker vi på en vär­man­de, vac­ker pum­pa­sop­pa som vär­mer i höstmörkret.


6-8 portioner

Ingredienser


1 butternutpumpa ca 1 kg

300 g morötter

200 g palsternacka

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

¼ röd chili el ½ tsk chiliflakes

2 msk rapsolja

½ tsk salt


1 l vatten

2 msk lantbuljongpulver

2 msk citronsaft

Rostade pumpakärnor till dekoration (från pumpan)

1 msk rapsolja


Förslag på tillbehör

Fullkornsbröd eller ett nöt- och fröbröd

Ost och paprikastrimlor


Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader.

Skala pumpan. Dela den på hälften, skrapa ur kärnorna (spara dem vid sidan av) och skär pumpan i mindre bitar (ca 2 cm). Skala vid behov morötter och palsternacka och skär dem i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Skär chilin i strimlor. Lägg pumpa, morötter, palsternacka, lök, chili och hela klyftor vitlök med skal på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ringla över rapsolja och strö över salt. Blanda om ordentligt.

Skölj av pumpakärnorna. Lägg dem på en separat plåt eller form*, ringla över oljan och rör om.

Rosta ingredienserna till soppan och pumpakärnorna i ugnen ca 20 min tills pumpan och rotfrukterna är mjuka. Rör om pumpakärnorna då och då så att de inte bränns. Pilla ut vitlöken från skalet. Lägg över alla ingredienser till soppan i en stor kastrull. Tillsätt vatten och lantbuljong. Mixa soppan slät med en stavmixer och låt den puttra ca 5 minuter. Smaka av med citronsaft.

Häll upp soppan i skålar, strö över pumpakärnorna och servera.


*Om inte båda plåtarna eller formarna får plats i ugnen så kan du rosta pumpakärnorna i en stekpanna på medelstark värme istället. Se till att röra om ofta så att de inte bränns.


Odling av pumpa kräver inte mycket mark och pumpa har låg klimatpåverkan. Använd gärna skalet som dekoration till Halloween och gör soppa av innanmätet.
bottom of page