Vissa förknippar halloween med skräckfilm, andra med trick or treat. Själva tänker vi på en värmande, vacker pumpasoppa som värmer i höstmörkret.
6-8 portioner

Ingredienser
1 butternutpumpa ca 1 kg
300 g morötter
200 g palsternacka
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
¼ röd chili el ½ tsk chiliflakes
2 msk rapsolja
½ tsk salt
1 l vatten
2 msk lantbuljongpulver
2 msk citronsaft
Rostade pumpakärnor till dekoration (från pumpan)
1 msk rapsolja
Förslag på tillbehör
Fullkornsbröd eller ett nöt- och fröbröd
Ost och paprikastrimlor
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala pumpan. Dela den på hälften, skrapa ur kärnorna (spara dem vid sidan av) och skär pumpan i mindre bitar (ca 2 cm). Skala vid behov morötter och palsternacka och skär dem i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Skär chilin i strimlor. Lägg pumpa, morötter, palsternacka, lök, chili och hela klyftor vitlök med skal på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ringla över rapsolja och strö över salt. Blanda om ordentligt.
Skölj av pumpakärnorna. Lägg dem på en separat plåt eller form*, ringla över oljan och rör om.
Rosta ingredienserna till soppan och pumpakärnorna i ugnen ca 20 min tills pumpan och rotfrukterna är mjuka. Rör om pumpakärnorna då och då så att de inte bränns. Pilla ut vitlöken från skalet. Lägg över alla ingredienser till soppan i en stor kastrull. Tillsätt vatten och lantbuljong. Mixa soppan slät med en stavmixer och låt den puttra ca 5 minuter. Smaka av med citronsaft.
Häll upp soppan i skålar, strö över pumpakärnorna och servera.
*Om inte båda plåtarna eller formarna får plats i ugnen så kan du rosta pumpakärnorna i en stekpanna på medelstark värme istället. Se till att röra om ofta så att de inte bränns.
Odling av pumpa kräver inte mycket mark och pumpa har låg klimatpåverkan. Använd gärna skalet som dekoration till Halloween och gör soppa av innanmätet.