top of page
Search

Rotfruktssoppa med tomat & bönor

Rotfrukter är billiga, klimatsmarta, goda och rika på vitaminer och fiber. Låter det lite präktigt? Låt oss inflika att soppan passar perfekt att äta tillsammans med vänner. Bjud hem till en enkel vardagsmiddag och bryt ett gott fullkornsbröd till.


4 port.1 purjolök

150 g rotselleri

2 potatisar (ca 150 g)

2 morot (ca 140 g)

2 palsternacka (ca 140 g)

150 g kålrot

3 msk raps- el olivolja

1 liter vatten

500 g krossade tomater

2 msk tomatpuré

2 lagerblad

3 tsk lantbuljongpulver

1 tsk torkad timjan

1 krm salt

1 krm svartpeppar

1 förpackning (380 g) blandade bönor (avrunnen vikt 230 g)*


Garnering

1 gulbeta

Färsk timjan


Gör så här

Skölj och skär purjolöken i små bitar. Tvätta och skala vid behov potatis och rotfrukter. Riv dem alla grovt. Hetta upp en kastrull och bryn lök, potatis och grönsaker i olja i några minuter, tills de mjuknar. Häll på vatten, krossade tomater, lagerblad, buljongpulver och kryddor. Låt soppan koka ca 15-20 minuter, rör om då och då. Häll i bönorna och låt de bli varma. Späd eventuellt med lite mer vatten och smaka av med salt och peppar. Toppa soppan med tunt skivad gulbeta och lite färsk timjan.


*Om du använder torra bönor ska du först tillaga dem enligt anvisningen på förpackningen.


Tips! Vill du hellre ha en slät soppa kan du mixa soppan med en mixerstav innan du häller i bönorna. Variera gärna soppan med olika rotfrukter och grönsaker. Trötta grönsaker väcker du till liv genom att lägga dem i kallt vatten någon timme innan de ska rivas och tillagas.

Rotfrukter kräver inte mycket mark för odling och är riktigt klimatsmarta. Väljer du de KRAV-märkta eller EU-ekologiska minskar vi dessutom mängden kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel, vilket gynnar den biologiska mångfalden.

Näringsvärde per portion

Energi 285 kcal | Fett 11 g, varav mättat 1 g | Kolhydrat 32 g | Fibrer 13,7g | Protein 7,8g


bottom of page