top of page
Search

Sömnbrist och sötsug

Blir du ofta sugen på sötsaker och kommer på dig själv med att snacksa dig igenom dagen när du sovit dåligt? Då är du verkligen inte ensam och det finns flera fysiologiska förklaringar.

Bristen på sömn gör nämligen att du motarbetas av hormoner som ghrelin och kortisol.

Dålig kombo

Sömnbrist gör att kortisol, ett stresshormon, och ghrelin, ett hormon som reglerar hunger, stiger. Bristen på sömn gör även att det hormon som reglerar mättnad, leptin, sjunker. Genom att bli medveten om hur det hela hänger ihop kan det bli enklare att få kontroll på sötsuget.


Ghrelin vill ha snabbmat

Ghrelin, det hormon som reglerar hunger, skapar sug efter mat. Ofta efter snabba kolhydrater eller en kombination av sött, fett och salt. Vi alla är olika och påverkas på olika sätt, men för vissa triggar de snabba kolhydraterna igång belöningscentrum i hjärnan och gör att det blir extra svårt att stå emot sötsaker.


Kortisol skapar sötsug

Stresshormonet kortisol påverkar också aptiten och skapar ett sug efter sötsaker och snabb energi. När vi, i urminnes tider, snabbt skulle kunna fly från fara behövde vi snabba kolhydrater och kaloririk mat och det suget lever kvar i oss än idag när vi blir stressade.


Prioritera nattsömnen

En god nattsömn är med andra ord viktigt för hälsan och påverkar kroppen positivt på många sätt. Att prioritera den kan vara ett första steg om du inte redan gör det idag. Försök att se sömnen som en del i att ta hand om dig själv, det är få saker som är viktigare. Du är värd att må bra. Alla dagar i veckan.


Healthy blue habits

  • Försök att äta extra bra när du har sovit dåligt håll dig till regelbundna måltider. Då får du lättare balans mellan ghrelin och leptin.

  • Om du vet med dig att du har ätit ordentligt, men ändå är sugen på sött - försök rikta din uppmärksamhet på något annat en stund. Efter någon timme klingar ofta känslan av, dvs ghrelinet ger upp.

  • Zooma ut några minuter då och då under dagen för lite hjärnvila. Det kan räcka för att få ner kortisolnivåerna och minska sötsuget.

  • Ta en kvarts promenad eller längre, då kommer kroppens lättare i balans.


Kommentare


bottom of page