top of page
Search

Sötpotatis- & morotssoppa med apelsin och röda linser

För­nuf­tet note­rar att sop­pan med söt­po­ta­tis inne­hål­ler vita­mi­ner och mine­ra­ler. En annan del av hjär­nan säger bara ​”smas­kens!”. Själ­va säger vi ​”hälsosamt!”. Den här sop­pan kan ser­ve­ras som ensam­rätt men pas­sar även per­fekt att ser­ve­ra i mind­re por­tions­skå­lar på ett buffé­bord eller som en färg­grann förrätt. Våra förebilder i de blå zonerna älskar sötpotatis.

4 portioner


Ingredienser

1 gul lök

¼ hackad röd chili eller ½ -1 krm chiliflakes 1 msk riven ingefära

1 msk raps- eller olivolja 250 g sötpotatis 4 morötter 8 dl vatten

1 msk grönsaksbuljongpulver

½ dl torkade röda linser 1 apelsin 1 krm salt


Gör så här Skala och hacka löken. Skär chilin i små bitar. Skala och riv ingefäran. Skölj linserna i kallt vatten. Skala sötpotatis, tvätta (och skala vid behov) morötterna och dela dem i mindre bitar. Fräs lök, chili och ingefära i en kastrull i olivolja. Lägg i sötpotatis och morötter och låt fräsa en stund med löken, chilin och ingefäran. Häll på vatten, grönsaksbuljong och röda linser. Låt koka tills morötter och potatis är mjuka, ca 15–20 minuter. Mixa allt med t ex en mixerstav. Pressa i saften av apelsinen och smaka av med salt och peppar. Späd eventuellt med lite mer vatten. Garnera med tex finstrimlad mangold.


Tips! Soppan går utmärkt att frysa in i portioner.

Sötpotatis är inte alls släkt med vår vanliga potatis utan räknas som en ört (!). Den växer långsamt, men kräver inte mycket mark för att odlas och har låg klimatpåverkan. Även om vi har börjat odla sötpotatis i Sverige är den vi köper oftast importerad. För att både slippa bekämpningsmedel och för att värna om den biologiska mångfalden är det bäst att välja den KRAV-märkta eller EU-ekologiska.

Näringsvärde per portion

Energi 156 kcal | Fett 4 g, varav mättat 0,5 g | Kolhydrat 23 g | Fibrer 8,9 g | Protein 4,5 g


Σχόλια


bottom of page