Förnuftet noterar att soppan med sötpotatis innehåller vitaminer och mineraler. En annan del av hjärnan säger bara ”smaskens!”. Den här soppan kan serveras som ensamrätt men passar även perfekt att servera i mindre portionsskålar på ett buffébord eller som en färggrann förrätt. Våra förebilder i de blå zonerna älskar sötpotatis.
Soppan är vegansk, laktos-, mjölk- och glutenfri.
4 portioner

Ingredienser
1 gul lök
¼ hackad röd chili eller ½ -1 krm chiliflakes 1 msk riven ingefära
1 msk raps- eller olivolja 250 g sötpotatis 4 morötter 8 dl vatten
1 msk grönsaksbuljongpulver
½ dl torkade röda linser 1 apelsin 1 krm salt
Gör så här Skala och hacka löken. Skär chilin i små bitar. Skala och riv ingefäran. Skölj linserna i kallt vatten. Skala sötpotatis, tvätta (skala vid behov) morötterna och dela dem i mindre bitar. Fräs lök, chili och ingefära i en kastrull i olivolja. Lägg i sötpotatis och morötter och låt fräsa en stund med löken, chilin och ingefäran. Häll på vatten, grönsaksbuljong och röda linser. Låt koka tills morötter och potatis är mjuka, ca 15–20 minuter. Mixa allt med tex en mixerstav. Pressa i saften av apelsinen och smaka av med salt och peppar. Späd eventuellt med lite mer vatten. Garnera med tex finstrimlad mangold.
Tips! Soppan går utmärkt att frysa in i portioner.
Sötpotatis är inte släkt med vår vanliga potatis utan räknas som en ört. Den växer långsamt, men kräver inte mycket mark för att odlas och har låg klimatpåverkan. Även om vi har börjat odla sötpotatis i Sverige är den vi köper oftast importerad. För att slippa både bekämpningsmedel och för att värna den biologiska mångfalden är det bäst att välja den KRAV-märkta eller EU-ekologiska.
Näringsvärde per portion
Energi 156 kcal | Fett 4 g, varav mättat 0,5g | Kolhydrat 23,3 g | Fibrer 8,9g | Protein 4,5g
Comments