top of page
Search

Saffranspannkaka

Självklart firar vi lucia med saffran, men skippar vetemjöl och byter ris mot havre. Resultatet är en mättande saffranspannkaka full av julens smaker. Till det serverar vi varma blåbär och en liten klick vispgrädde. När man äter hälsosamt får man unna sig det lilla extra ibland ⭐️ Glad lucia!🕯⠀

16 dessert-portioner


Ingredienser


3 dl havreris

5 dl vatten

½ tsk salt


1 dl sötmandel

6 dl valfri mjölk

2 pkt saffran (á ½ g)

3 msk socker

4 ägg

1 krm vaniljpulver (valfritt)


Förslag på tillbehör

Färska eller frysta bär som t ex blåbär, hallon, jordgubbar eller björnbär som värms upp tillsammas med lite vaniljpulver

En klick vispgrädde


Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Skölj havreriset i kallt vatten. Häll det i en kastrull och fyll på med vatten och salt. Låt koka upp och sjuda i 12-14 minuter. Häll av havreriset i en sil och skölj av med kallt vatten igen. Hacka sötmandeln. Vispa ihop mjölken med saffran, socker, ägg, vaniljpulver och hackad mandel. Blanda i havreriset och rör om väl. Lägg bakplåtspapper i en ugnsfast form (35X25 cm). Häll i smeten och grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter, eller tills pannkakan är genomgräddad och har fått fin färg. Servera saffranspannkakan ljummen tillsammans med valfritt tillbehör.

Välj mejeriprodukter och ägg från Sverige och gärna KRAV-märkta. Mandlar är näringsrika, men kan kräva relativt stora vatten- och markresurser för odling och bör därför inte ätas för ofta. Välj gärna de ekologiska.

Anpassa vid behov

Laktosfri: Använd laktosfri mjölk och grädde

Mjölkfri: Byt mjölk och grädde mot mjölkfria varianter, tex baserade på havre.

Receptet är vegetariskt.

Näringsvärde per portion (beräknad med mellanmjölk 1,5% men utan tillbehör)

Energi 94 kcal | Fett 4,5 g, varav mättat 1 g | Kolhydrat 8 g | Fibrer 1,3 g | Protein 4,7 g



Commentaires


bottom of page