Att sova gott är en viktig del av att leva blått. Fullt logiskt har vi recept på havregröten, som får dig att vakna harmonisk. Den är även rik på betaglukaner - kostfiber, som bidrar till jämnare blodsocker och sänker kolesterolet. Själva lyfter vi på hatten för en riktig frukostklassiker. Den här gröten tar lite längre tid att göra jämfört med vanlig havregrynsgröt, men vi lovar att det är värt besväret.
2 portioner
Ingredienser
Gröt
1 dl havrekross
4 dl vatten för blötläggning av havren
1 kanelstång
ev 1 liten nypa salt
Fröcrunch
½ dl solroskärnor (helst ekologiska)
½ tsk rapsolja
½ tsk flytande honung
1 krm kanel
Till servering
100 g jordgubbar, hallon eller svarta vinbär
valfri mjölk
Gör så här
Gröt: Lägg havren i blöt under ca 8 timmar (t ex under natten). Rör i salt och kanelstången. Koka upp och låt småkoka på svag värme i ca 20 min. Rör om med jämna mellanrum.
Fröcrunch: Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna på medelstark värme, tills de får lite färg. Rör om ofta så att de inte bränner vid. Droppa över rapsolja och honung. Pudra över kanel och rör om. Låt svalna.
Toppa gröten med bär och fröcrunch. Servera med valfri mjölk.
Tips! Gör en större sats fröcrunch för fler dagar. Förvara den torrt i en fin glasburk som du kan ha nära till hands i köket. Den är även god att sprinkla över en fruktsallad eller filmjölken.
Havre, precis som de flesta andra spannmål, är en klimatsmart gröda som kräver lite mark för odling och den svenska havren är i toppklass. Den kom egentligen hit av misstag, som ett ogräs, men trivs bra i vårt nordiska klimat.
Anpassa vid behov
Laktosfri: Använd laktosfri mjölk
Mjölkfri/vegansk: Använd en vegansk mjölk, t ex baserad på havre
Glutenfri: Det går tyvärr inte att få tag i glutenfri havrekross, men du kan göra vanlig havregrynsgröt på glutenfria havregryn och toppa med fröcrunch och bär
Näringsvärde per portion
Energi 293 kcal | Fett 14,4 g varav mättat 2,1 | Kolhydrat 26,2 g | Fibrer 6,6 g | Protein 11,6 g
Comments