top of page
Search

Sommargröt med havre och bär

Att sova gott är en viktig del av att leva blått. Fullt logiskt har vi recept på havregröten, som får dig att vakna harmonisk. Den är även rik på betaglukaner - kostfiber, som bidrar till jämnare blodsocker och sänker kolesterolet. Själ­va lyf­ter vi på hat­ten för en rik­tig frukostklassiker. Den här gröten tar lite längre tid att göra jämfört med vanlig havregrynsgröt, men vi lovar att det är värt besväret.


2 portioner


Ingredienser


Gröt

1 dl havrekross

4 dl vatten för blötläggning av havren

1 kanelstång

ev 1 liten nypa salt


Fröcrunch

½ dl solroskärnor (helst ekologiska)

½ tsk rapsolja

½ tsk flytande honung

1 krm kanel


Till servering

100 g jordgubbar, hallon eller svarta vinbär

valfri mjölk


Gör så här


Gröt: Lägg havren i blöt under ca 8 timmar (t ex under natten). Rör i salt och kanelstången. Koka upp och låt småkoka på svag värme i ca 20 min. Rör om med jämna mellanrum.


Fröcrunch: Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna på medelstark värme, tills de får lite färg. Rör om ofta så att de inte bränner vid. Droppa över rapsolja och honung. Pudra över kanel och rör om. Låt svalna.

Toppa gröten med bär och fröcrunch. Servera med valfri mjölk.


Tips! Gör en större sats fröcrunch för fler dagar. Förvara den torrt i en fin glasburk som du kan ha nära till hands i köket. Den är även god att sprinkla över en fruktsallad eller filmjölken.

Havre, precis som de flesta andra spannmål, är en klimatsmart gröda som kräver lite mark för odling och den svenska havren är i toppklass. Den kom egentligen hit av misstag, som ett ogräs, men trivs bra i vårt nordiska klimat.

Anpassa vid behov

Laktosfri: Använd laktosfri mjölk

Mjölkfri/vegansk: Använd en vegansk mjölk, t ex baserad på havre

Glutenfri: Det går tyvärr inte att få tag i glutenfri havrekross, men du kan göra vanlig havregrynsgröt på glutenfria havregryn och toppa med fröcrunch och bär


Näringsvärde per portion

Energi 293 kcal | Fett 14,4 g varav mättat 2,1 | Kolhydrat 26,2 g | Fibrer 6,6 g | Protein 11,6 g

Comments


bottom of page