top of page
Search

Tips för en sundare jul

I jultider kan det lätt bli lite för mycket av det goda och en hel del stillasittande. Men julen behöver inte handla om allt eller inget. Här kommer våra bästa tips för en sundare jul som får dig att må bra.


Ät regelbundet, långsamt och njut! Under ledigheten är det lätt att man bryter sina vanliga rutiner. Visst är det skönt, men går det för lång tid mellan måltiderna ökar risken att du blir sötsugen och stoppar i dig godsaker. Frukt och nötter är perfekta mellanmål och finns ofta hemma under julen. En näve nötter om dagen är en bra tumregel.


Alla förändringar måste inte vara så drastiska. Att börja med att lägga till, är en bra grej. Låt det gröna ta mer plats på julbordet, kanske kan du prova att laga griljerad rotselleri i år? Ställ fram härliga och matiga sallader så att gästerna kan fylla tallriken i regnbågens alla färger.

Ät långsamt och upplev maten med alla sinnen, så att du hinner njuta av både maten och sällskapet. Då blir det lättare att äta lagom mycket. Avrundar du när du är 80% mätt så hinner hjärnan känna av mättnaden. Hara hachi bu! som de säger i den blå zonen på Okinawa.

När du äter blått finns det plats för det lilla extra ibland. Om du känner att det tippar över – försök gå tillbaks till dina vanliga rutiner och se till att inte alla dagar fram till julgransplundringen blir mer fest än vardag.

Rör på dig och vila ut Har du en längre ledighet över julen, passa på att vila ut och rör på dig så mycket du kan. Ta promenader varje dag eller passa på att åka skidor eller skridskor tillsammans. Att göra roliga och intressanta saker, gärna utomhus tillsammans med andra, ger glädje i livet, håller stressen nere och ger lugn i själen. Fokusera på sådant som du tycker om att göra och som ger just dig mening.

Vi vet att det är lätt att absorberas av julfix, pyssel och matlagning, och det är lätt att det blir sena kvällar. Men glöm inte sömnen. Regelbundna sömnvanor, även under julen, är bra för din hälsa. Med andra ord – passa på att sova, med gott samvete.

Sist men inte minst, vill vi önska dig, en riktigt god jul!


Här hittar du alla våra julrecept >>


Comments


bottom of page