top of page
Search

Saffranspäron

Till­red efter­rät­ten i för­väg och gör saff­rans­glögg av lagen – det tar ca en vec­ka för glög­gen att få söt­ma från päro­nen. På tal om det: ing­et till­satt soc­ker, bara natur­lig söt­ma. Det är ju hälsosamt blått.

4 port.


Ingredienser


8 dl vatten

1 vaniljstång

1 bit, ca 2 cm, färsk ingefära

Rivet skal av ½ lime (gärna ekologisk)

½ g saffran

1 kanelstång

2 krm kardemummakärnor

4 små mogna och fina päron (gärna Conference)


Gör så här


Saffranspäron

Dela vaniljstången på längden. Skala ingefäran noga och skär i mindre bitar. Skölj limen och riv den fint. Häll vattnet i en kastrull och tillsätt alla ingredienser utom päronen. Låt lagen koka upp och sedan sjuda i ca 10-15 minuter. Skala päronen, dela dem i fyra klyftor och ta bort kärnhuset. Låt päronen sjuda i lagen ca 10-15 minuter. Låt sedan päronen ligga i lagen i kylen i cirka en vecka för att smakerna ska gifta sig.

Servera päronen som en dessert med en klick vispad grädde. Päronen och lagen håller sig 3-4 veckor i en kall kyl.


Saffransdryck

Lagen till päronen kan du servera som en varm saffransdryck som alternativ till glögg. Sila lagen och värm den i en kastrull. Häll upp och servera i små glas.


Tips!

Om du vill ha extra färg på päronen kan man låta en näve blåbär koka med i lagen för lila päron, en näve lingon för rosa och lite saffran för gula. Eftersom det inte är något socker i lagen är det viktigt att använda söta, smakrika päron som är lagom fasta. Smaksätt gärna grädden med lite rårörda lingon. Räkna ca en matsked per deciliter ovispad grädde.



Näringsvärde per saffranspäron

Energi 75 kcal | Fett 0 g, varav mättat 0 g | Kolhydrat 16 g | Fibrer 3,8 g | Protein 0,4 g






Comments


bottom of page