Tillred efterrätten i förväg och gör saffransglögg av lagen – det tar ca en vecka för glöggen att få sötma från päronen. På tal om det: inget tillsatt socker, bara naturlig sötma. Det är ju hälsosamt blått.
4 port.
Ingredienser
8 dl vatten
1 vaniljstång
1 bit, ca 2 cm, färsk ingefära
Rivet skal av ½ lime (gärna ekologisk)
½ g saffran
1 kanelstång
2 krm kardemummakärnor
4 små mogna och fina päron (gärna Conference)
Gör så här
Saffranspäron
Dela vaniljstången på längden. Skala ingefäran noga och skär i mindre bitar. Skölj limen och riv den fint. Häll vattnet i en kastrull och tillsätt alla ingredienser utom päronen. Låt lagen koka upp och sedan sjuda i ca 10-15 minuter. Skala päronen, dela dem i fyra klyftor och ta bort kärnhuset. Låt päronen sjuda i lagen ca 10-15 minuter. Låt sedan päronen ligga i lagen i kylen i cirka en vecka för att smakerna ska gifta sig.
Servera päronen som en dessert med en klick vispad grädde. Päronen och lagen håller sig 3-4 veckor i en kall kyl.
Saffransdryck
Lagen till päronen kan du servera som en varm saffransdryck som alternativ till glögg. Sila lagen och värm den i en kastrull. Häll upp och servera i små glas.
Tips!
Om du vill ha extra färg på päronen kan man låta en näve blåbär koka med i lagen för lila päron, en näve lingon för rosa och lite saffran för gula. Eftersom det inte är något socker i lagen är det viktigt att använda söta, smakrika päron som är lagom fasta. Smaksätt gärna grädden med lite rårörda lingon. Räkna ca en matsked per deciliter ovispad grädde.
Näringsvärde per saffranspäron
Energi 75 kcal | Fett 0 g, varav mättat 0 g | Kolhydrat 16 g | Fibrer 3,8 g | Protein 0,4 g
Comments