Påsken och att leva blått är som gjorda för varandra. Att umgås med nära och kära, njuta av god mat och vara ute i naturen är alla viktiga delar i den hälsosamma livsstilen hos de pigga hundraåringarna i de blå zonerna. Mycket av maten på påskbordet är dessutom full av nyttigheter. Men med mycket mat och godsaker flera dagar i rad kan det lätt bli lite för mycket av det goda. Här kommer våra bästa tips för en påsk som får dig att må bra.

Njut av påskbordet!
Det är inte en enskild påskmiddag eller två som kommer göra skillnad för hälsan, varken på kort eller lång sikt. Njut av maten och sällskapet, det mår vi bra av. I de blå zonerna låter man måltiden få ta plats, framför allt vid högtider. Att umgås runt matbordet ger glädje och skapar meningsfullhet och blir en välförtjänt paus i vår hektiska tillvaro.
Håll koll på tankevurpan
En utmaning för många kan vara att njuta av god mat under helg och högtider, och sedan återgå till goda vanor igen. Ett mycket vanligt tänk är “nu har jag ätit fel och för mycket, då kan jag lika gärna fortsätta, jag har ändå förstört min hälsosamma bana”. De tankarna gynnar ingen. Bestäm dig istället, redan från början, att njuta av påskbordet fullt ut, men att sedan återgå till mer sunda vanor så snart det går.
Så äter du hälsosamt i påsk
Vill du äta hälsosamt i påsk? Inga problem! Ägg är t ex vårt mest näringstäta livsmedel och innehåller en massa nyttigheter som t ex högvärdigt protein, järn, selen och vitaminerna A, E, D och folat. Både proteinet och fettet i ägget mättar bra och kan även göra att blodsockret inte stiger så snabbt efter en måltid med många snabba kolhydrater. Välj gärna de KRAV-märkta äggen.
Fet fisk som sill och lax innehåller också en stor andel högvärdigt protein, D-vitamin och är dessutom rika på de viktiga omega-3 fettsyrorna som är behövs för hjärnans utveckling och funktion och minskar risken för hjärt-kärlsjukdom. Välj alltid fisk och skaldjur som är märkta med MSC, ASC eller KRAV. Använd gärna fiskguiden.se när du väljer fisk.
Vi vill också slå ett slag för det vegetariska eller veganska påskbordet. Idag finns det flera goda varianter av både vegansk “sill” och “rom”. Oavsett typ av påskbord - låt grönsakerna ta plats - ät dem färska, inlagda, kokta eller ugnsrostade. Genom att börja måltiden med grönsaker minskar du risken för att överäta och får en behagligare mättnad.
Byt vitt bröd mot en variant med mer fullkorn, även det bidrar till en god mättnad och får magen att må bättre.
Frys in, ge bort eller gör sallad på rester
Får du mat över kan du frysa in resterna eller skicka med gästerna. Eller varför inte gå över med lite mat till grannen? Du kan också laga mer hälsosamma rätter med det som blir över. Använd överbliven lax i en sallad med nyttiga matgryn och grönsaker eller vänd ihop en omelett.
Rör på dig och vila ut
Om du är ledig över påsk så passa på att både njuta vårvädret ute och vila ut. Promenader eller aktiviteter utomhus gör att vi sover bättre, blir på bättre humör och gör det enklare att komma i balans efter all påskmat och godis. Att göra roliga och intressanta saker, gärna tillsammans med andra, ger glädje i livet, håller stressen nere och ger lugn i själen. Släpp kraven och fokusera på sådant som du tycker om att göra och som ger just dig mening.
Glad påsk!
Comments