top of page
Search

Zucchinibiffar med rostad pumpa och citronsås

Vi bju­der gär­na på bif­far. Sär­skilt när de är vege­ta­ris­ka. Citron­så­sen och den ros­ta­de pum­pan är två pric­kar över i:et. När det inte är säsong för pumpa så går det utmärkt att byta ut den mot sötpotatis.


4 portioner


Ingredienser

Rostad pumpa

1 liten butternutpumpa ca 700 g,

el ca 600 g sötpotatis

1 hel vitlök

1 liten röd chili el 1 krm chiliflakes

1 msk raps- el olivolja

1 krm salt


Citronsås

2 dl matyoghurt

1 citron

½ krm salt

½ krm svartpeppar


Zucchinibiffar

1 stor el 2 små zucchini (ca 400 g)

2 krm salt till zucchinin

1 vitlöksklyfta

1 gul lök

½ kruka basilika (el ca 3 msk, 15 g fryst)

150 g fetaost

2 ägg

1 dl bovetemjöl

1 krm salt

2 msk rapsolja

½ tsk chiliflakes


Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Skala pumpan/sötpotatisen, kärna ur och skär den i ca 2 cm tjocka skivor. Spara gärna pumpakärnorna och rosta dem på plåten med pumpan. Lägg pumpan/sötpotatisen på en plåt med bakplåtspapper. Dela vitlöken på hälften och skär chilin i tunna skivor. Ringla olja, salt och chili över pumpan/sötpotatisen. Lägg vitlöken på plåten. Blanda om ordentligt. Ställ in i ugnen ca 25-30 minuter. Rör om efter cirka halva tiden.


Citronsås: Tvätta citronen och riv skalet fint. Lägg matyoghurt i en skål, pressa ner citronsaften och rör i citronskal, salt och peppar.


Zucchinibiffar: Riv zucchinin och låt den rinna av i ett durkslag med lite salt 5-10 minuter. Pressa ur överflödig vätska och lägg zucchinin i en bunke. Skala vitlök och lök och riv den. Hacka basilikan. Blanda zucchini, lök, basilika, smulad fetaost, ägg, bovetemjöl, chiliflakes och salt. Hetta upp en stekpanna med rapsolja. Klicka ner smeten (ca ½ dl till varje), platta till så att de blir ca 1 cm tjocka och stek biffarna på medelstark värme i 3-4 minuter på varje sida eller tills de är genomstekta och har fått fin färg. Servera med rostad pumpa/sötpotatis och citronsås.

Pumpa och zucchini kräver inte mycket mark för att odlas och har låg klimatpåverkan. Välj gärna de svenska när de är i säsong och gärna de KRAV-märkta, för den biologiska mångfaldens skull. Välj i första hand den KRAV-märkta fetaosten.

Anpassa vid behov

Laktosfri: Byt ut matyoghurt mot t ex laktosfri turkisk yoghurt. Om du är mycket känslig så använd laktosfri fetaost.


Näringsvärde per portion

Energi 433 kcal | Fett 26,5 g, varav mättat 10,2 g | Kolhydrat 27,5 g | Fibrer 6,3 g | Protein 16,6 g


bottom of page