Vi bjuder gärna på biffar. Särskilt när de är vegetariska. Citronsåsen och den rostade pumpan är två prickar över i:et. När det inte är säsong för pumpa så går det utmärkt att byta ut den mot sötpotatis.
4 portioner
Ingredienser

Rostad pumpa
1 liten butternutpumpa ca 700 g,
el ca 600 g sötpotatis
1 hel vitlök
1 liten röd chili el 1 krm chiliflakes
1 msk raps- el olivolja
1 krm salt
Citronsås
2 dl matyoghurt
1 citron
½ krm salt
½ krm svartpeppar
Zucchinibiffar
1 stor el 2 små zucchini (ca 400 g)
2 krm salt till zucchinin
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
½ kruka basilika (el ca 3 msk, 15 g fryst)
150 g fetaost
2 ägg
1 dl bovetemjöl
1 krm salt
2 msk rapsolja
½ tsk chiliflakes
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Skala pumpan/sötpotatisen, kärna ur och skär den i ca 2 cm tjocka skivor. Spara gärna pumpakärnorna och rosta dem på plåten med pumpan. Lägg pumpan/sötpotatisen på en plåt med bakplåtspapper. Dela vitlöken på hälften och skär chilin i tunna skivor. Ringla olja, salt och chili över pumpan/sötpotatisen. Lägg vitlöken på plåten. Blanda om ordentligt. Ställ in i ugnen ca 25-30 minuter. Rör om efter cirka halva tiden.
Citronsås: Tvätta citronen och riv skalet fint. Lägg matyoghurt i en skål, pressa ner citronsaften och rör i citronskal, salt och peppar.
Zucchinibiffar: Riv zucchinin och låt den rinna av i ett durkslag med lite salt 5-10 minuter. Pressa ur överflödig vätska och lägg zucchinin i en bunke. Skala vitlök och lök och riv den. Hacka basilikan. Blanda zucchini, lök, basilika, smulad fetaost, ägg, bovetemjöl, chiliflakes och salt. Hetta upp en stekpanna med rapsolja. Klicka ner smeten (ca ½ dl till varje), platta till så att de blir ca 1 cm tjocka och stek biffarna på medelstark värme i 3-4 minuter på varje sida eller tills de är genomstekta och har fått fin färg. Servera med rostad pumpa/sötpotatis och citronsås.
Pumpa och zucchini kräver inte mycket mark för att odlas och har låg klimatpåverkan. Välj gärna de svenska när de är i säsong och gärna de KRAV-märkta, för den biologiska mångfaldens skull. Välj i första hand den KRAV-märkta fetaosten.
Anpassa vid behov
Laktosfri: Byt ut matyoghurt mot t ex laktosfri turkisk yoghurt. Om du är mycket känslig så använd laktosfri fetaost.
Näringsvärde per portion
Energi 433 kcal | Fett 26,5 g, varav mättat 10,2 g | Kolhydrat 27,5 g | Fibrer 6,3 g | Protein 16,6 g