Många ser en färgglad sallad med grönsaker i vackra kulörer. Andra ser färger från skyddande ämnen, vitaminer, mineraler och andra nyttigheter. Båda har rätt, fast de första har nog roligare vid matbordet. På Okinawa har de minst fem färger på tallriken. Hur många har du?
4 portioner
Ingredienser
1 ½ dl svart råris (matgryn går också bra)
½ förpackning (380 g, avrunnen vikt 230 g) gröna, röda eller gula linser, totalt 115 g*
2 dl frysta edamame- eller sojabönor
3 betor gärna i olika färger
3 morötter gärna i olika färger
2 salladslökar
ca 65 g blandad grönsallad
½ dl pumpakärnor (gärna rostade. Solrosfrön går också bra)
Örtdressing
¾ dl raps- eller olivolja
½ dl vatten
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk örtagårdskrydda
Bön- och citrondipp
1 fpk (380 g, avrunnen vikt 230 g) vita bönor
1 citron (helst ekologisk)
1 krm salt
peppar efter smak
Tillbehör
4 skivor Nöt- och fröbröd eller liknande
Gör så här
Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna. Tina och värm edamamebönorna enligt anvisningen på förpackningen. Tvätta och skala vid behov betor och morötter och skiva dem tunt. Skölj salladslöken och strimla den. Skölj salladen. Lägg upp allt på ett stort fat i små ”öar” och toppa med pumpakärnor.
Örtdressing: Mixa alla ingredienser till dressingen med t ex en stavmixer och ringla över salladen.
Böndipp: Skölj citronen, riv skalet fint och pressa ur saften. Mixa alla ingredienser, med t ex en stavmixer, till en krämig röra. Servera tillsammans med salladen.
*Om du använder torra linser så tillaga dem enligt instruktionen på förpackningen först.
När du väljer grönsaker och baljväxter före kött är du snäll mot både hälsan och planeten. Välj i möjligaste mån de ekologiska varianterna så minskar du användningen av kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Det går också utmärkt att byta råriset mot matgryn, då blir det ännu bättre för klimatet.
Näringsvärde per portion
Energi 697 kcal | Fett 35,4 g, varav mättat 3,6 g | Kolhydrat 61,2 g | Fibrer 11,5 g | Protein 26,1 g
Comments