top of page
Search

Höstgryta med kyckling och lingon

Att umgås med de man tycker om är en viktig del av att leva blått. Bjud dem på en smakfull och lätt­la­gad gry­ta med svamp, kyckling och tim­jan. Att den inne­hål­ler mas­sor av pro­te­in är en hälsosam bonus.

4 portioner


Ingredienser


Ugnsrostade grönsaker

300 g morötter

200 palsternacka

1 röd lök

1 msk rapsolja

Salt och svartpeppar efter smak


2 dl valfria matgryn (tex mathavre, matvete, kvarngryn, bulgur fullkorn eller couscous fullkorn)


Kycklinggryta

600 g kycklingbröstfilé

1 gul lök

100 g svamp som t ex champinjoner, kantareller

2 msk rapsolja att steka i

½ tsk salt

2 krm svartpeppar

1 ½ dl vispgrädde

2 dl vatten

2 msk koncentrerad kycklingfond

1 msk japansk soja

1 msk torkad timjan

1 citron (helst ekologisk)

1 dl lingon (färska eller frysta)

1 msk hackad färsk timjan


Tillbehör

100 g blandad grönsallad


Gör så här

Sätt ugnen på 220 grader.

Koka matgrynen enligt anvisning på förpackningen.


Ugnsrostade grönsaker: Skala löken, tvätta morötter och palsternacka och skär dem alla i grova bitar. Lägg lök och rotfrukter i en ugnsform. Ringla över rapsolja, strö över salt och peppar och blanda om. Ställ in i ugnen ca 25 minuter. Rör om någon gång under tiden.


Kycklinggryta: Riv skalet på citronen. Dela kycklingfiléerna i mindre bitar. Skala och hacka löken. Ansa svampen och skär den i skivor/bitar. Stek svamp och lök i rapsolja i en gryta tills de mjuknar och fått lite färg. Tillsätt kycklingen och bryn den runt om tills den fått lite färg. Strö över salt och peppar. Tillsätt grädde, vatten, kycklingfond, soja, timjan och citronskal. Låt koka på svag värme i ca 10 min tills kycklingen är genomstekt. Blanda ner lingon och toppa med färsk timjan

Lägg upp matgrynen och rotfrukterna på ett fat och blanda om. Servera med kycklinggrytan och grönsallad.


Välj kyckling och mejeriprodukter från Sverige och gärna KRAV-märkta. Variera gärna de ugnsrostade grönsakerna efter säsong. Fryst broccoli och blomkål är också goda alternativ. Har du några trötta grönsaker i kylen så skär bort det dåliga och ugnsrosta dem tillsammans med de andra.

Anpassa för dig

Laktosfri: Använd laktosfri vispgrädde

Mjölkfri: Byt vispgrädden till en mjölkfri variant, t ex havrebaserad

Glutenfri: Byt ut matgrynen mot quinoa eller ris, potatis eller glutenfri pasta.


Näringsvärde per portion

Energi 646 kcal | Fett 29,8 g, varav mättat 11,7 g | Kolhydrat 45,3 g | Fibrer 9,9 g | Protein 44,3 g


bottom of page