top of page
Search

Så hackar du din biologiska radar för att må bättre

Vår hjärna arbetar lite som en radar som konstant håller utkik efter faror och orosmoln. En överlevnadsstrategi vi ärvt av våra förfäder. Problemet är den även kan dämpa vår förmåga att se och uppfatta det som är bra. Det gör att vi ofta fäster större vikt vid våra misslyckanden istället för att glädjas åt det vi faktiskt åstadkommer. Men det går att ändra på.

Genom att rikta om vår uppmärksamhet och fokusera på de små segrarna i vardagen blir vi både gladare och stärker vår inre motivation.

Små segrar kan vara allt från att vi valde rätt kö i butiken, till att vi klarade arbetsuppgiften i tid eller att vi kom iväg på den där promenaden. Det gör oss inte bara gladare utan stärker även vår inre motivation, vilket bäddar för fler framgångar.

Små segrar förbättrar oddsen

Om du till exempel vill skapa en ny vana som går ut på att träna mer, kan små steg i rätt riktning vara precis det som får vanan att sätta sig. Genom att fokusera på de små segrarna och det som du faktiskt klarade av triggar du hjärnans belöningscentrum, vilket i sin tur förbättrar oddsen att du upprepar handlingen och en ny god vana etableras.


… och skapar lugn och ro

När vi uppmärksammar de små segrarna i vardagen skapar vi även en starkare känsla av inre kontroll. Det skapar lugn och sänker stresshormonerna. Det kan till och med göra oss mer kreativa. En hjärna med fokus på faror har nämligen inte så mycket plats för kreativa tankar. Minskad stress gör det även lättare att komma till ro på kvällen och sova bättre.


Fokus på det positiva stärker våra relationer

När vi riktar vårt fokus mot det som är positivt blir det också lättare att se det som är bra hos andra människor, vilket i sin tur kan skapa djupare relationer och ökat välbefinnande. Allt hänger ihop och med rätt fokus kan vi alla bygga mer välmående.


  • Vilka små segrar kan du glädjas åt idag?


Vill du läsa mer om hur du enkelt kan etablera nya goda vanor, läs här >
Comments


bottom of page