Laga pannkakor med nordiska råvaror enligt amerikanskt recept. Vi gör dem med grahamsmjöl som är ett osiktat fullkornsmjöl av vete där alla delar av vetekornet finns kvar. Visste du att namnet kommer från Sylvester Graham som levde och verkade i USA i början av 1800-talet och förespråkade mer fiber och bättre bröd?
2 port. (ca 8 st)
Ingredienser
¾ dl siktat dinkelmjöl (eller vetemjöl)
¾ dl grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
½ krm salt
2 dl valfri mjölk
½ msk rapsolja
1 litet ägg
1 tsk rapsolja till stekning
½ krm vaniljpulver
Till servering
1 dl blåbär (andra bär går också bra)
1 banan
½ tsk kanel
Gör så här
Blanda de torra ingredienserna i en skål. Vispa ner mjölken, sedan rapsoljan och sist ägget. Vispa till en slät smet. Hetta upp en stekpanna eller plättlagg med rapsolja och klicka ut ca ½ dl smet per pannkaka. Grädda ca 3 min per sida på medelvärme till de är gyllenbruna. Pudra pannkakorna med lite kanel och servera med bär och banan.
Tips! Variera gärna med andra fullkornsmjöl som Ölandsvete fullkorn, havremjöl, dinkelmjöl fullkorn och/eller blanda i riven morot eller äpple i smeten.
Variera gärna med andra frukter och bär i säsong. Använd ägg och mejeriprodukter från Sverige och gärna KRAV-märkta så mår planeten bäst.
Anpassa vid behov
Laktosfria: Använd laktosfri mjölk
Mjölkfria: Byt mjölken mot t ex havredryck
Glutenfria: Byt ut båda mjölsorterna mot glutenfritt havremjöl, eller mixa själv med glutenfria havregryn
Veganska: Det går att utesluta ägget, men de blir inte lika fluffiga då. Byt mjölken mot t ex havredryck
Näringsvärde per portion
Energi 293 kcal | Fett 8,1 g, varav mättat 1,8 g | Kolhydrat 41,2 g | Fibrer 4,9 g | Protein 10,8 g
Comments