top of page
Search

Minisemlor

Vi firar semlan i liten skala och smyger in lite malda fullkorn av dinkel. Mindre smakar mer och minisemlor smakar maximalt. När man äter blått får man unna sig det lilla extra ibland. Vill du göra semlorna veganska, laktos- eller mjölkfria hittar du tips längst ner.

40 minisemlor


(OBS! Fyllningen är anpassad för 6 st minisemlor)

Ingredienser

Semlebullar (40 st)

4 ½ dl valfri mjölk

25 g jäst

¾ dl rapsolja

4 msk strösocker

2 tsk mald kardemumma

½ tsk salt

½ uppvispat ägg (spara resten till pensling)

3 dl dinkelmjöl fullkorn

7 dl (420 g) vetemjöl special


½ uppvispat ägg till pensling


Fyllning och topping för 6 minisemlor

ca 60 g mandelmassa eller hemgjord mandelfyllning, se nedan

1 msk mjölk

1 ½ dl vispgrädde


Hemgjord mandelfyllning för 6 minisemlor

50 g sötmandel

2 små bittermandlar

1 ½ msk florsocker

2 tsk vatten


Gör så här

Värm mjölken tills den blir fingervarm. Häll den i en bunke, smula ner jästen och rör om tills den löst sig. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop till en smidig, men lös deg (då blir det fluffiga bullar). Låt jäsa under bakduk i 40 minuter. Sätt ugnen på 230 grader (något lägre i varmluftsugn).

Mjöla ett bakbord, häll ut degen och forma 40 små semlebullar. Lägg dem på plåtar klädda med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa ca 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen i 6-7 minuter eller tills de fått fin färg. Låt svalna på galler. Frys in bullarna som inte går åt direkt.


Skär av ett litet lock på semlebullarna. Riv mandelmassan eller gör egen hemgjord mandelfyllning, se nedan. Gröp ur lite av bullarna och blanda det urgröpta med mandelmassan/fyllningen och mjölken till en lagom tjock fyllning. Fördela fyllningen i semlebullarna. Vispa grädden och fördela den ovanpå mandelmassan. Tryck försiktigt på locket. Pudra över lite florsocker. Servera direkt.


Hemgjord mandelfyllning: Rosta sötmandlarna i en torr stekpanna i ca 3 minuter på medelstark värme. Rör om eller skaka på dem ofta så att de inte bränner vid. Mixa sötmandlarna, bittermandeln, och florsockret i en matberedare till ett grovt mjöl. Tillsätt vattnet och rör om till en massa.


Tips!

Smaksätt gärna mandelmassan med finrivet skal av ½ citron.

Du kan även göra kanelbullar av en del av degen. Eller mandelbullar och använda mandelmassa/mandelfyllning som fyllning. Du kan också göra en större semlekrans som sen skärs i mindre bitar.

Välj ägg och mejeriprodukter från Sverige och gärna KRAV-märkta. Dinkel är vårt urvete som odlades redan på stenåldern. Fullkornsmjöl av dinkel ger inte så mycket smak och är därför perfekt att blanda i tex bullar. Då får vi den hälsosamma effekten av fullkorn samtidigt som bullarna smakar som vanligt. Mandlar är näringsrika, men dess träd kräver mycket vatten och kan ge hög påverkan på vattenresurserna, varför vi inte bör äta dem för ofta. Välj gärna de ekologiska om du hittar.

Anpassa för dig

Laktosfria: Använd laktosfri mjölk och vispgrädde.

Mjölkfri: Byt mjölken mot t ex havredryck och använd vegansk vispgrädde

Vegansk: Byt mjölken mot t ex havredryck, uteslut ägget, använd vegansk vispgrädde och pensla bullarna med drycken istället.


Näringsvärde per minisemla (beräknad på mellanmjölk och hemgjord mandelfyllning)

Energi 235 kcal | Fett 17,2 g, varav mättat 7,1 g | Kolhydrat 14,8 g | Fibrer 2,5 g | Protein 4,6 g



bottom of page