top of page
Search

Ät blått och gör gott

Att äta blått handlar om att njuta av god och bra mat, utan att krångla till det. En enkel tumregel är att försöka äta så varierat som möjligt, då får vi lättast i oss allt vi behöver. Låt gärna vår matpyramid visa vägen och bygg dina måltider med mat som är bra för hälsan.


Matpyramiden har också en annan fördel. Om vi inte börjar ändra våra levnadsvanor, är risken stor att världen inte når FN:s hållbarhetsmål. Vår matpyramid ligger både i linje med de vetenskapligt belagda kostråden och den senaste forskningen som visar vad och hur vi ska äta för att både vi människor och jorden ska må bra*.

Det som är bra för hälsan är också det vi behöver äta mer av för miljöns skull, vilket stärker vikten av en hälsosam livsstil ännu mer. Win-win!

Lägg basen med grönsaker och fullkorn

Basen i pyramiden är grönsaker, bönor, ärtor och linser och och livsmedel med en hög andel fullkorn. De mättar, håller tarmfloran glad och blodsockret stabilt så att du slipper sockersug och energidippar. Ju fler och starkare färger, desto bättre. Hundraåringarna på Okinawa, den blå zonen i Japan, har minst fem färger på tallriken. Hur många får du ihop?


Bygg på med protein, olja

När basen är lagd lägger du till exempelvis baljväxter, fisk, skaldjur, ägg och lite mejeriprodukter. Alla dessa är bra proteinkällor som bidrar till att bygga muskler och hålla immunförsvaret starkt. Vegetabiliska oljor som raps- eller olivolja bidrar med viktiga fettsyror och smak. Frukt, bär, frön, nötter ger näring, fibrer, antioxidanter och andra bioaktiva ämnen. Längst upp i pyramiden finns också lite sötsaker. Du som äter blått är värd det lilla extra ibland.


Genom att äta så varierat som möjligt och låta grönsaker och mat med hög andel fullkorn vara basen i måltiderna, har du kommit en bra bit på vägen mot en mer hälsosam och hållbar livsstil.


Välkommen in att botanisera bland våra recept för dagens alla måltider. Enkla recept där all mat lagas från grunden. Hoppas det ska smaka!


Använd gärna WWFs guider för tips och vägledning om hur du kan välja livsmedel och mat som är bra både för den biologisk mångfalden och för klimatet. wwf.se/fiskguiden/, wwf.se/vegoguiden/, wwf.se/kottguiden/


* Referenser i urval:

Comments


bottom of page